ANAF modifică un ordin important. Cine va trebui să plătească impozite pe veniturile realizate

ANAF modifică un ordin important. Cine va trebui să plătească impozite pe veniturile realizate Sursa: Arhiva EVZ

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intenționează să modifice modelul declarației unice pentru stabilirea impozitului pe veniturile din 2021.

Ordinul care se află în dezbatere publică, și care urmează să fie semnat de președintele ANAF, se referă, concrect, la modificarea formularului 212, pentru stabilirea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice, către bugetul de stat dar și la introducerea unor impozite datorate de profesioniști, categorie la care intră avocații și jurnaliștii.

Pricincipalele modificări aduse formularului 212 sunt specificate în proiectul de ordin al ANAF:

- introducerea la Capitolul 1 a două secțiuni distincte, secțiunile 5 și 6, pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate de către contribuabili, pentru indemnizațiile prevăzute de OUG 30/2020, precum și de OUG 132/2020;

Ne puteți urmări și pe Google News

- introducerea la Secțiunea 4 de la Capitolul 1 a rândurilor necesare pentru aplicarea dispozițiilor Legii 153/2020 referitoare la deductibilitatea costului de achiziție a aparatelor de marcat electronice fiscale din impozitul anual pe venit;

- eliminarea rubricilor referitoare la veniturile din închiriere în scop turistic din Capitolul ll ”Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate pentru anul ...;

- actualizarea Secțiunii 7, ”Sumarul obligațiilor privind impozitul pe venitul realizat și contribuțiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă” de la Capitolul 1 din formular.

Veniturile pentru profesioniști vor fi impozitate

Mai important proiectul de ordin se referă și la o serie de persoane fizice și juridice care în perioada pandemiei au beneficiat de ajutoare de la Statul Român.

”Prin OUG 30/2020 ... și prin OUG 132/2020, privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor ăn contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS CoV 2 ... s-a reglementat acordarea unor indemnizații lunare pentru profesioniști, avocați și persoane fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, în cazul întreruperii activității ca urmare a efectelor SARS CoV 2. Pentru aceste venituri, contribuabilii datorează impozit pe venit, contribuție de asigurări sociale și se declară prin Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la termenul prevăzut de art. 127, alin. 1, din Legea 225/2015, privind Codul Fiscal”.

Atenție pentru cei care închiriază camere

Pentru persoanele care obțin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, cei de la ANAF au decis să modifice modul de calcul a anumitor impozite datorate. Astfel, în anul fiscal de raportare, venitul net se determină pe baza normei de venit indifirent de numărul de camere închiriate în scop turistic, iar stabilirea și declararea obligațiilor fiscale se realizează în anul următor celui de realizare a veniturilor.

Pentru stabilirea contribuțiilor sociale datorate de persoanele care obțin venituri din închirierea camerelor în scop turistic vor fi aduse câteva modificări importante care se referă la modul de calcul al acestora.

- referitor la contribuția de asigurări sociale de sănătate - a fost eliminată recalcularea contribuției pentru persoanele fizice care încep în cursul anului fiscal să desfășoare activitate și/sau să realizeze venituri din cele prevăzute din prevăzute la art. 155 lit. b-h, și pentru persoanele care în cursul anului fiscal intră în suspendare temporară a activității sau își încetează activitatea potrivit legislației în materie.

- referitor la contribuția de asigurări sociale - a fost eliminată recalcularea în cazul persoanelor fizice care în cursul anului fiscal intră în suspendare temporară a activității sau își încetează activitatea potrivit legislației în materie.