ANAF. Mare atenție! Se reiau propririle pe conturi și executările silite. Măsura intră în vigoare azi. Aplicația care te găsește oriunde

ANAF. Mare atenție! Se reiau propririle pe conturi și executările silite. Măsura intră în vigoare azi. Aplicația care te găsește oriundeSursa: Arhiva EVZ

Începând de sâmbătă, 26 decembrie 2020, celebrele popriri pe conturi ale persoanelor fizice sau juridice, care au datorii de plătit vor fi activate automat, cu ajutorul aplicației e-Popriri, creată de Ministerul de Finanțe, pentru a putea recupera mai repede și mai ușor, sumele de bani datoare bugetelor de stat sau altor bugete.

Din luna martie și până în data de 25 decembrie 2020, popririle pe conturi au fost suspendate de către Ministerul de Finanțe ca urmare a instituirii stării de urgență și ulterior a stării de alertă.

„Se suspendă sau nu începe executarea silită prin înființarea popririi a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești definitive pronunțate în materie penală, precum și a ajutoarelor de stat a căror recuperare a fost dispusă printr-o decizie a Comisiei Europene/furnizorului ajutorului de stat sau a unei instanțe naționale.

Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau alți terți popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale”, se arată într-un act normativ al Guvernului României, prin care erau suspendate toate popririle.

Termenul de suspendare a fost prelugit prin trei ordoananțe de urgență, OUG 90/2020, OUG 99/2020 și OUG 181/2020, care prelungește termenul de suspendare a popririlor până la data de 25 decembrie 2020.

„Pentru sumele care fac obiectul eșalonării la plată a obligațiilor fiscale, precum și pentru obligațiile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a)-c), e)-j) și l) nu începe sau se suspendă, după caz, procedura de executare silită, de la data comunicării deciziei de eșalonare la plată. În cazul obligațiilor prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. f) executarea silită se suspendă după comunicarea somației.(2) Odată cu comunicarea deciziei de eșalonare la plată către debitor, organele fiscale comunică, în scris, instituțiilor de credit la care debitorul are deschise conturile bancare și/sau terților popriți care dețin/datorează sume de bani debitorului, măsura de suspendare a executării silite prin poprire”, se arată în OUG 181/2020.

Aplicația e-Popriri nu va mai permite abuzuri

Dacă până în prezent, o simplă poprire pentru recuperarea unei sume în cazul unei persoane fizice era emisă pentru toate băncile unde debitorul avea cont bancar, caz în care din fiecare cont era reținută suma poprită, acum acest lucru nu mai este posibil. Cu alte cuvinte nu mai pot avea loc abuzuri în urma cărora cetățeanul va avea de suferit, promit autoritățile.

Aplicația e-Popriri va fi folosită de Direcția Generală de Reglementare a Colectării Creanțelor Bugetare din cadrul ANAF, și are la bază un principiu simplu, și anume schimbul de informații dintre ANAF și bănci, în ceea ce privește înființarea, continuarea și ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară.

Specialiștii de la ANAF susțin că prin această aplicație înființarea/ridicarea popririlor va fi făcută cu urgență maximă, prin intermediul unor conexiuni de internet securizate. Astfel, în momentul în care se dispune ridicarea popririi aceasta va putea fi făcută de îndată de inspectorul ANAF.

„Nu vor mai fi poprite toate conturile cum se realiza până acum. Vom popri doar contul unde există un necesar acoperirii titlului executoriu, pe de o parte, iar pe de altă parte, la nivelul ANAF, s-a creat o unitate care comunică electronic poprirea. Va fi înființată poprirea strict pentru suma datorată bugetului de stat consolidat. Aplicația e funcțională, a fost testată”, a spus șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, la începutul lunii martie 2020.

Ne puteți urmări și pe Google News