Evenimentul Zilei > Monden > Marea artistă a României a murit în chinuri. Scenariu-șoc al martorilor
Marea artistă a României a murit în chinuri. Scenariu-șoc al martorilor

Marea artistă a României a murit în chinuri. Scenariu-șoc al martorilor

Moartea Ilenei Sărăroiu, una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară, în 1979, la doar 42 de ani, a dat naștere a numeroase legende, care dintre care mai ciudate.

La vremea respectivă, dat fiind decesul subit al artistei de muzică populară, pe scenă, în timpul unui recital, se zvonea că nu ar fi murit, în realitate, și că ar fi fost îngropată de vie.

Ileana Sărăroiu s-a stins din viață, pe 12 mai 1979, în timp ce cânta la o nuntă în localitatea Unirea, din județul Călărași. În vârstă de 42 de ani, moartea ei a picat ca un trăznet asupra celor care îi îndrăgeau melodiile. Nuntașii au angajat-o să susțină un recital de vreo 3 – 4 ore, însă n-a reușit să cânte decât 45 de minute, când i s-a făcut rău și a trebuit să coboare de pe scenă. S-a prăbușit la pământ și a murit aproape imediat, în văzul tuturor invitaților.

Povestea morții Ilenei Sărăroiu a fost spusă, după mulți ani, chiar de mireasa de la acea nuntă care s-a încheiat atât de tragic.

„La ora stabilită a sosit cu soţul său, Mircea Câmpeanu, cu o Dacie albă. Elegant îmbrăcată, aşa cum o vedeam la televizor, a urcat imediat pe scenă. Avea o rochie lungă, bleu, şi un pardesiu negru cu alb, în motive populare. Părul negru, lung, era strâns în coadă cu o coroniţă cu flori. Mi-aduc aminte că s-a plâns că este obosită şi că ar dori o cafea”, povestea, în urmă cu mulți ani, Liliana Ispas (58 de ani), mireasa, după cum relatează ciao.ro.

S-a prăbușit după 45 de minute

Artista ar fi scos din poșetă un pachet de cafea și a rugat pe cineva să-i pregătească băutura care, spunea, urma să-i dea energia necesară pentru cele 4 ore de cântare. După 45 de minute, a mai povestit foarta mireasă, artista s-a scuzat și a cerut să se oprească. Ultima melodie pe care a cântat-o a fost, și-a amintit Liliana Ispas, „O bătrână într-o gară”, foarte îndrăgită de iubitorii genului.

„Atât a consumat, doar o cafea, după care a cântat neîncetat 45 de minute. Ar fi trebuit să susţină un program de 3-4 ore. Din păcate, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Soarta a avut alte planuri cu ea”, a povestit femeia, conform sursei citate mai sus.

Ileana Sărăroiu a fost ajutată să coboare de pe scenă, de proprietarul localului în care se desfășura nunta, și a mai apucat să spună doar că se simte rău. Apoi s-a prăbușit fără suflare.

„Chiar lângă ea se afla proprietarul salonului unde avea loc petrecerea. Omul, când a auzit că nu se simte bine, a sprijinit-o să coboare de pe scenă. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-a spus. De aici a intervenit nenorocirea. Ştiu că nu a mai fost conştientă nici o secundă şi că şi-a dat sufletul până la ieşirea din comună, în ambulanţa care fusese alertată s-o transporte la spitalul din Călăraşi”, a mai povestit Liliana Ispas.

Legendele pe seama morții artistei

Moartea Ilenei Sărăroiu a șocat întreaga Românie și, dat fiind condițiile ciudate, a dat naștere la tot felul de zvonuri și povești ciudate. Unul dintre cele mai greu de crezut a fost Acela că Ileana Sărăroiu ar fi fost îngropată de vie, că se afla în moarte clinică.

Maria Dragomiroiu, una dintre prietenele Ilenei Sărăroiu, a povestit despre acest zvon, precizând, totodată, că ar fi fost imposibil așa ceva deoarece artistei i s-a făcut autopsie.

„A fost adusă la capela Cimitirului «Sfânta Vineri» din București. După o săptămână, fratele și soțul Ilenei Sărăroiu au deshumat-o, întrucât mormântul ei se afla la doi metri de toaleta cimitirului. S-a făcut o altă groapă pe aleea principală și la o săptămână a fost mutat acolo sicriul, la ora 5 și jumătate dimineața, fără să se deschidă capacul, pentru că se simțea un miros greu.  S-a spus că ar fi fost găsită răsucită în sicriu și cu părul smuls; s-a presupus că artista ar fi fost înmormântată de vie, deci se afla în moarte clinică. Este imposibil, căci i se făcuse deja autopsia și fusese îmbălsămată!”, a povestit Maria Dragomiroiu, conform ciao.ro.