Evenimentul Zilei > Actualitate > Medicul Monica Pop, Maria Dragomiroiu, Ducu Bertzi și alte 15 personalități vor fi cetăţeni de onoare ai Capitalei
Medicul Monica Pop, Maria Dragomiroiu, Ducu Bertzi și alte 15 personalități vor fi cetăţeni de onoare ai Capitalei

Medicul Monica Pop, Maria Dragomiroiu, Ducu Bertzi și alte 15 personalități vor fi cetăţeni de onoare ai Capitalei

Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei urmează să fie conferit unor personalităţi din domeniul medical, cultural și militar. Printre aceștia se numără veteranul de război Emil Vețeleanu, profesorul universitar doctor Monica Pop, Maria Dragomiroiu, Ducu Bertzi sau prof. univ. dr. Dragoş Vinereanu.

Emil Veţeleanu, în vârstă de 101 ani, este cel care a fost „aproape complet ignorat” de către participanţii la manifestările organizate pe 1 Decembrie la Statuia Libertăţii din Vâlcea. În referatul de aprobare se arată că Emil Veţeleanu este unul dintre militarii români care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au luptat şi au supravieţuit la Stalingrad, în bătălia de la Cotul Donului, unde Armata română a suferit cea mai grea înfrângere din istoria sa.

„Veteranul Emil Veţeleanu, cu ocazia manifestărilor de la 1 Decembrie 2019, organizate cu ocazia depunerii de coroane la Statuia Libertăţii din Vâlcea, la care a participat, aşa cum o face în fiecare an, stând în picioare lângă alte oficialităţi, având în mâini un baston şi un steguleţ tricolor, a fost aproape complet ignorat de zeci de persoane care s-au oprit însă să salute oficialităţile de lângă veteran. Astfel de imagini nu trebuie să mai existe vreodată în România, iar locul veteranilor graţie cărora trăim astăzi într-o Românie unită este la loc de cinste, unde să fie onoraţi de noi toţi, indiferent de generaţie sau de funcţie”, se subliniază în document.

Celelalte propuneri, formulate de către primarul general Gabriela Firea, vizează acordarea titlului de cetăţean de onoare pentru solişti de muzică populară – Maria Ciobanu, Ştefania Rareş, interpreţi de muzică folk – Vasile Şeicaru şi artişti din Republica Moldova – violonistul şi dirijorul Nicolae Botgros şi compozitorul Eugen Doga.

Totodată, primarul general susţine conferirea titlului şi pentru zece personalităţi din domeniul medical: prof. univ. dr Rodica Maricela Anghel (Institutul Oncologic Bucureşti Prof. Dr. Al. Trestioreanu), conf. univ. dr. Adina Mariana Ghemigian (Institutul Clinic de Endocrinologie C.I. Parhon), prof. univ. dr. Şerban-Ion Bubenek-Turconi (Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C. C. Iliescu), prof. univ. dr. Radu Mircea Gorgan (Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni), dr. Adrian Stanciu (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Maria Sklodowska Curie), prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel (Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş), lector univ. dr. Corneliu Toader (Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti), prof. univ. dr. Coriolan Emil Ulmeanu (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu).

Acordarea titlului de cetăţean de onoare reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local.