Mâna Maicii Domnului, o plantă-medicament. Beneficiile mai puțin știute

Mâna Maicii Domnului, o plantă-medicament. Beneficiile mai puțin știute Sursa foto: Pixabay

Caprifoiul, cunoscut în termeni populari ca Mâna Maicii Domnului, este o plantă care se regăsește în multe gospodării din România și nu numai. Planta cățărătoare, de origine asiatică, înflorește de primăvara până vara și emană un miros îmbietor. Oamenii o folosesc de cele mai multe ori pentru a-și decora curțile. Puțini sunt cei care știu că ea are și rol curativ, nu doar decorativ.

Mâna Maicii Domnului ajută la tratarea multor boli

Mirosul florilor acestei plante-minune ajută organismul să se relaxeze și îndeamnă la meditație. Din acest motiv ea este folosită în cadrul sesiunilor de aromaterapie. Majoritatea oamenilor spun despre Mâna Maicii Domnului că este o plantă decorativă, însă chinezii au descoperit că are și proprietăți curative.

Caprifoiul a început să fie folosit ca tratament pentru anumite afecțiuni în China. Inițial el era utilizat pentru tratarea durerilor în gât, conjunctivita, inflamațiile pielii sau ale tractului urinar. Ulterior s-a descoperit că florile acestei plante au proprietăți antiinflamatorii, așa că a început să fie folosită și tratarea durerilor de cap sau la afecțiunile din sfera ORL.

Pe lângă toate beneficiile prezentate anterior, Mâna Maicii Domnului poate preveni apariția unor boli grave, cum ar fi cancerul de sân. Cercetătorii au descoperit că ea poate diminua inflațiile mamare, aplicându-se peste acestea cataplasme cu infuzie de caprifoi.

Ne puteți urmări și pe Google News
Mâna Maicii Domnului, planta care împiedică apariția cancerului la sân

Sursa foto: Pixabay

Caprifoiul întărește imunitatea

Planta-minune asiatică are multe proprietăți benefice și ne ajută să scăpăm de răceală. Infuzia din această plantă poate fi consumată pentru a întări sistemul imunitar, ferindu-ne de infecții virale. Ea poate trata și simptomele răcelii, cum ar fi tusea, febra sau durerile în gât. Consumând un astfel de ceai poți scăpa și de afecțiuni intime, cum ar fi cistita.

Mâna Maicii Domnului este considerată și un remediu natural pentru afecțiunile intestinale. Această plantă ajută la eliminarea toxinelor, putând lupta cu germeni precum Salmonella sau alte probleme de natură intestinală.

Uleiul extras din această plantă-minune este folosit în industria cosmetică. Substanțele din caprifoi luptă împotriva îmbătrânirii premature. Cremele care conțin această plantă contribuie și la redarea luminozității și a prospețimii tenului.

Ceai

Sursa foto: Pixabay

Două modalități de a prepara florile de Mâna Maicii Domnului

Mâna Maicii Domnului este folosită pentru tratarea celor mai multe afecțiuni sub formă de infuzie. Aceste ceaiuri au efecte diuretice, laxative, calmante, expectorante, antimicrobiene și antispasmodice. Beneficiile se datorează substanțelor care se regătesc în florile de caprifoi. Printre aceste substanțe se numără și quercitina, magneziul, calciul, potasiul, uleiuri esenţiale sau vitamina C.

Infuzia de caprifoi se prepară din bobocii florilor. O ceașcă de boboci se pune într-un litru de apă clocotită și se lasă la infuzat pentru aproximativ 10 minute. Se consumă cel mult trei căni pe zi din acest ceai. Infuzia nu este recomandată persoanelor care suferă de boli de stomac, femeilor însărcinate și celor care alăptează.

Florile de Mâna Maicii Domnului pot fi și macerate în miere. Se culeg suficiente flori pentru a umple un borcan, peste care se adaugă miere de albine. Borcanele se pun la loc întunecat și răcoros pentru câteva săptămâni, sau chiar luni. Înainte de a fi consumate, ele se strecoară. Florile macerate pot fi folosite în tratarea diverselor afecțiuni, ca simplu aliment sau măști pentru față, potrivit Realitatea.