Cele cinci alimente care pot provoca cancer. Sunt printre preferatele românilor

Cele cinci alimente care pot provoca cancer. Sunt printre preferatele românilor Sursa foto: Arhiva EVZ

Este foarte important să avem un stil de viață alimentar echilibrat pentru a evita problemele de sănătate. Produsele pe care mulți dintre români le consumă des reprezintă un adevărat pericol. Ele pot provoca cancer.

Organizația Mondială a Sănătății a arătat că există o legătură între supraponderalitate și obezitate. De asemenea, OMS a mai subliniat că multe tipuri de cancer pot fi cauzate de alimentația pe care oamenii o au. Așadar, medicii au precizat care sunt alimentele care nu trebuie consumate în exces. Printre ele se numără carnea roșie.

OMS avertizează că dacă consumi în exces carne roșie, mai ales conservată, riști să te îmbolnăvești de cancer colorectal. Medicii au recomandat carnea slabă precum puiul sau curcanul. De asemenea, o altă variantă sunt proteinele ​​pe bază de plante precum soia. Carnea roșie a fost clasificată în Grupa 2 A. Acest lucru înseamnă că este cancerigenă pentru oameni.

De asemenea, și carnea procesată este un pericol pentru sănătate. Este o carne transformată prin sărare, fermentare, afumare sau alte procese pentru a-i îmbunătăți aroma sau conservarea. Cele mai multe cărni procesate conțin carne de porc sau vită. Ele pot conține și alta carne roșie, păsări, organe sau produse secundare din carne, cum ar fi sângele.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce nu este bine să consumi în exces conserve și cârnați

Cârnații, conservele sau carnea conservată se încadrează în aceeași categorie. Aceste produse conțin substanțe nocive precum îndulcitorii, conservanții și coloranții artificiali. Toate acestea sunt periculoase pentru sănătate și sunt legate de cancerul colorectal, de stomac sau de ficat. În plus, OMS a mai punctat că nici prăjelile nu sunt recomandate pentru alimentația zilnică. Dacă alimentele sunt supuse constant unor temperaturi ridicate, ele vor produse o substanță cancerigenă numită acrilamidă. O variantă mai sănătoasă este să prepari mâncarea la abur, coaptă sau la grătar.

Un alt pericol pentru sănătate sunt zaharurile rafinate. Consumul acestot produse este asociat cu creșterea celulelor tumorale. Alimentelor bogate în zahăr sunt caracterizate de o lipsă de proprietăți nutriționale. Consumul în exces este legat de probleme de sănătate precum depresia, atacurile de cord, diabetul și bolile de inimă. De asemenea, alimentele carbonizate generează molecule nocive care stimulează creșterea celulelor canceroase. Asparagina, un aminoacid prezent în proteine, atunci când este încălzită la temperaturi ridicate în prezența anumitor zaharuri și carbohidrați, se transformă în acrilamidă, informează NHC.