Iasomia, planta afrodisiacă cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Cum trebuie îngrijită
- Emma Cristescu
- 2 iunie 2023, 18:36
Iasomia, numita și „darul lui Dumnezeu”,este o plantă afrodisiacă și are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Aceasta este foarte ușor de îngrijit și rezistă luni întregi.
Iasomia este o plantă ce are multe beneficii pentru sănătate și mai este cunoscută și ca „Darul lui Dumnezeu”. Iasomia este un arbust cu flori albe și parfumate și este cunoscută încă din antichitate sub numele de yasmin.
Arăboaicele își aplicau pe corp ulei de iasomie. Iasomia este și unul dintre ingredientele esențiale folosite de parfumierii din întreagă lume. Această plantă se găsește și în creme de față.
Iasomia de cameră sau iasomia de Madagascar are un parfum foarte puternic. Dacă este condusă pe un cerc de sârmă produce flori mai multe. Suprafața de întindere depinde de felul în care este condusă plantă. Iasomia este o plantă decorativă superbă, mai ales dacă este amplasată lângă o fereastră ce primește mult soare.
În perioadă de creștere iasomia de cameră se udă abundent. Vara și iarna se vor administră îngrășăminte în soluția cu care udăm iasomia, la interval de o lună. Primăvară va fi replantata în pământ afânat și poros. Iasomia va deveni mai stufoasă dacă se vor tăia vârfurile. Este indicat să fie pusă la lumină. Temperatură ideală este cea de 12-15º C.
Pentru creșterea iasomiei de grădină, folosește, la începutul primăverii, fertilizator.
Ce beneficii pentru sănătate are iasomia
Iasomia are și o mulțime de beneficii pentru sănătate:
Efecte sedativ - Datorită aromei plăcute dar și a uleiurilor volatile din compoziție, iasomia calmează, relaxează, reduce stresul și oboseală, și poate trata cu succes insomniile.
Calmarea stărilor de sensibilitate nervoasă - iasomia a fost folosită de medici și pentru calmarea stărilor de sensibilitate nervoasă, de agitație și de surescitare.
Scade colesterolul și reglează tranzitul intestinal, calmând simptomele neplăcute ale indigestiei.
Iasomia ar putea opri dezvoltarea celulelor canceroase din organism.
Datorită efectului calmant și antiinflamator, ceaiul de iasomie poate calmă durerile de cap, durerile articulare, reumatismul, oboseală și febră musculară, contracțiile musculare și spasmele, potrivit A1.