Rodrigo Duterte, fostul președinte filipinez, judecat la Curtea Penală Internațională. Ancheta, condusă de Iulia Motoc

Rodrigo Duterte, fostul președinte filipinez, judecat la Curtea Penală Internațională. Ancheta, condusă de Iulia MotocIulia Motoc. Sursa foto: Facebook

Rodrigo Duterte, ex-președintele Filipinelor, a fost adus miercuri la Curtea Penală Internațională (CPI) după ce a fost predat autorităților din Olanda, în urma unui mandat de arestare emis pe numele său.

Iulia Motoc va conduce ancheta în care va fi judecat Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte a fost reținut după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare, acuzându-l de crime împotriva umanității în contextul războiului său împotriva drogurilor. Conform organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului, zeci de mii de filipinezi au fost executați, potrivit CNN.

Rodrigo Duterte, fostul președinte al Filipinelor, a fost reținut la Haga, iar ancheta va fi coordonată de judecătoarea Iulia Motoc. Rodrigo Duterte, acuzat de crime împotriva umanității, a fost încarcerat în Centrul de Detenție al acestei instanțe din orașul olandez Haga, după ce a finalizat cu succes „toate evaluările medicale”.

Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte/ sursa foto: wikipedia

Duterte, considerat unul dintre cei mai influenți politicieni din Filipine

Duterte, în vârstă de 79 de ani, a fost reținut în mijlocul unor scene haotice la aeroportul din Manila, după ce s-a întors marți în Filipine din Hong Kong.

Rodrigo Duterte, care a încheiat mandatul de președinte în 2022, continuă să fie unul dintre cei mai influenți politicieni din Filipine, beneficiind de o relativă imunitate în ciuda numeroaselor acuzații legate de campania sa împotriva drogurilor.

Rodrigo Duterte era considerat drept „Trump al Asiei”

Etichetat anterior „Trump al Asiei” de către o parte a presei din cauza stilului său de conducere neortodox și a retoricii bombastice, Duterte a ajuns la putere în 2016 cu promisiunea de a lupta împotriva drogurilor și a traficanților de droguri în națiunea din Asia de Sud-Est.

Reprimarea brutală care a urmat a dus la moartea a mii de oameni, multe dintre victime fiind tineri din cartiere defavorizate, împușcați de poliție și de indivizi înarmați corupți, în timpul unei campanii menite să vizeze dealerii de droguri.

Conflictul sângeros a dus la inițierea unei investigații din partea CPI, precum și la o anchetă desfășurată de Camera Reprezentanților, în paralel cu o investigație a Senatului, coordonată de vărul actualului președinte.

Duterte a respins  constant acuzațiile privind uciderea presupuselor persoane suspectate de trafic de droguri, deși a admis fără ezitare că a dat ordine poliției să deschidă focul asupra suspecților care opun rezistență la arestare, scrie CNN.