Evenimentul Zilei > Actualitate > Lovitură grea pentru DIICOT. Interlopii primeau informații despre anchete
Lovitură grea pentru DIICOT. Interlopii primeau informații despre anchete

Lovitură grea pentru DIICOT. Interlopii primeau informații despre anchete

Mai multe dosare penale aflate în cercetare la procurorii din cadrul DIICOT Botoșani au fost compromise din cauză că interlopii vizați erau informați în legătură cu mersul anchetei.

Interlopii din Botoșani erau informați în legătură cu acțiunile planificate de procurorii DIICOT, împotriva lor, chiar din interiorul instituției. Cel care îi informa pe infractori era un grefier din cadrul DIICOT Botoșani care primea în schimb sume cuprinse între 300 și 500 de euro pentru fiecare informație. Astfel, din cauza grefierului informator au fost compromise cel puțin patru dosare penale la care lucrau procurorii.

Potrivit presei locale, grefierul avea acces la documentele procurorilor și ar fi furnizat informații din dosare către infractori, în intervalul 2012-2014. Ulterior, după ce a fost deconspirat, el și-a dat demisia din DIICOT și s-a angajat la o casă de avocatură.

Ulterior, grefierul a fost trimis în judecată pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat, favorizarea făptuitorului, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. El a fost condamnat în primă instanță la 2 ani, 7 luni și 10 zile de închisoare cu executare.

Sentința nu este definitivă și a fost atacată cu apel, iar dosarul se judecă la Curtea de Apel Suceava.

Cum a fost descoperit grefierul

Suspiciunile despre grefier au apărut încă din 2012, când DIICOT Botoșani a organizat una dintre cele mai mari operațiuni ale sale împotriva contrabandiștilor de țigări. Operațiunea care prevedea 98 de percheziții domiciliare la mai multe grupări de infractori a eșuat.

Traficanții au fost anunțați cu o zi înainte despre descinderi, iar din convorbirile telefonice interceptate procurorii și-au dat seama că infractorii au fost avertizați printr-un limbaj codificat.

„Îi vorba să cânte cocoșii la ușă”, i-a spus grefierul unui membru al grupării.

Astfel, a doua zi, o femeie vizată de percheziții, suspectată de trafic de țigări, îi aștepta pe polițiști cu cafeaua pregătită. Deși era ora 6 dimineața, femeia era îmbrăcată în haine sport și, cu o atitudine degajată, le-a spus polițiștilor că știa de percheziții și, dacă vor, pot să bea o cafea cu ea, că e gata făcută.

Rolul de informator al grefierului a fost dezvăluit chiar de unul dintre membrii grupării de traficanți, iar în momentul în care a fost dat în vileag și-a dat demisia.