Evenimentul Zilei > International > Lovitură grea pentru Biden. Ce se întâmplă cu vaccinarea obligatorie în SUA
Lovitură grea pentru Biden. Ce se întâmplă cu vaccinarea obligatorie în SUA

Lovitură grea pentru Biden. Ce se întâmplă cu vaccinarea obligatorie în SUA

Ordinul președintelui american Joe Biden care impunea ca angajații marilor companii să fie vaccinați sau testați săptămânal a fost blocat de Curtea Supremă a SUA.

Judecătorii Curții Supreme au considerat ordinul lui Biden ca fiind o impunere nepotrivită pentru viața și sănătatea multor americani.

În schimb, ei au aprobat o cerință federală separată privind vaccinarea pentru instituțiile medicale.

Un președinte dezamăgit

Biden și-a exprimat dezamăgirea față de decizia instanței supreme, în care conservatorii constituie majoritatea, de a opri punerea în aplicare a ordinului administrației sale care impune vaccinarea obligatorie sau teste săptămânale COVID-19 pentru personalul întreprinderilor americane cu cel puțin 100 de angajați.

Președintele a declarat că de acum este la latitudinea statelor și a angajatorilor să decidă dacă să le ceară lucrătorilor să se vaccineze sau nu, exprimându-și dezamăgirea față de decizia „de a bloca obligații de bun simț pentru salvarea vieții angajaților”.

Însă, el a adăugat: „Facem apel la liderii de afaceri să se alăture imediat celor care au intensificat deja (n.r. – vaccinarea) și să instituie cerințe de vaccinare pentru a-și proteja lucrătorii, clienții și comunitățile”.

Liberali și conservatori

Votul judecătorilor judecătorilor supremi s-a împărțit în ambele cazuri privind reglementările federale legate de pandemie, într-o perioadă de creștere a numărului de infecții cu coronavirus.

Trei magistrați liberali au fost în dezacord, iar șase judecători conservatori au votat pentru blocarea ordinului care viza peste 80 de milioane de angajați.

Curtea Supremă a minimalizat riscul pe care COVID-19 îl prezintă în mod specific la locul de muncă, comparându-l în schimb cu riscurile „zilnice” legate de criminalitate și poluare cu care se confruntă indivizii peste tot, scrie Europa Liberă.

În schimb, Curtea Supremă americană a aprobat, cu un vot de 5 la 4, ordinul federal privind domeniul sănătății, care impune vaccinarea obligatorie a aproximativ 10,3 milioane de lucrători din 76 de mii de unități medicale, inclusiv spitale și case de îngrijire care acceptă bani de la programele guvernamentale de asigurări de sănătate.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: