Evenimentul Zilei > Social > Te poți vaccina mai repede cu lista de așteptare! Gheorghiță: „Dozele nu pot fi irosite”
Te poți vaccina mai repede cu lista de așteptare! Gheorghiță: „Dozele nu pot fi irosite”

Te poți vaccina mai repede cu lista de așteptare! Gheorghiță: „Dozele nu pot fi irosite”

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare este de părere că trebuie făcută o listă de aşteptare la fiecare centru de vaccinare. Astfel, dacă o persoană nu se poate prezenta atunci când s-a programat să fie chemate alte persoane înscrise tot în etapa a doua pentru ca dozele de vaccin să nu fie aruncate.

Listă de așteptare la vaccinare. Gheorghiță spune că, în cazul în care se va ajunge la un moment în care să existe doze care ar putea să se irosească, atunci se va apela la lista de așteptare.

Ce se întâmplă dacă nu este respectată programarea

„Această listă de aşteptare poate prelua şi ne dorim să preia inclusiv acest rol. Dacă sunt persoane care nu se prezintă din varii motive, conform programării pe care o au, sau se regăseşte la centrul de vaccinare o contraindicaţie pacientul respectiv are febră şi nu poate să fie vaccinat, vor fi notificate persoanele din lista de aşteptare. Vor fi persoane din etapa a doua. Din acest motiv vrem să avem această funcţionalitate a platformei de programe şi sunt convins că o să şi reuşim”, a declarat Gheorghiţă.

Raed Arafat declarase că în etapa a doua se pot imuniza inclusiv persoanele care nu sunt incluse în această etapă. Asta, dacă rămân doze de vaccin nefolosite.

 

Listă de așteptare la vaccinare

„În situaţia în care suntem realmente puşi în faţa faptului să avem doze care se pot irosi şi nu mai avem cui să le administrăm, evident că orice persoană în acea situaţie poate să beneficieze de vaccinare. Doar nu o să aruncăm dozele şi să rămână nefolosite. Dar în situaţia asta este important să încercăm să identificăm persoanele care au cea mai mare nevoie de acele doze. Respectiv persoanele care ideal sunt programate a doua zi sau a treia zi şi care pot să fie mobilizate să se prezinte la centrul de vaccinare.

Lucrurile astea nu le afli cu un minut înainte să se termine programul la centrul de vaccinare. Cred că o coordonare bună la nivelul fiecărui centru de vaccinare ne asigură o rată maximală de utilizare a dozelor”, a completa Valeriu Gheorghiţă, potrivit news.ro.

Arafat dorește ca nici o doză să nu se piardă

Şeful DSU Raed Arafat a afirmat, că intenţia este să nu se piardă nicio doză de vaccin împotriva COVID-19. Astfel, persoanele să se poată vaccina chiar dacă nu fac parte din grupa respectivă şi nu s-au înscris pentru vaccinare.

„Intenţia de la Comitet este să nu se piardă nici o doză. Ce înseamnă acest lucru? Dacă vezi că s-au înscris atâţia şi au venit doar atâţia, atunci la diferenţa de doze identifici undeva unde sunt oameni de vaccinat şi doresc să se vaccineze şi le foloseşti. Chiar dacă oamenii respectivi nu fac parte din grupa respectivă, nu s-au înscris încă. Asta s-a folosit şi în alte ţări. Oamenii care se înscriu trebuie să fie responsabili. Dacă te-ai înscris, atunci te duci. Dacă nu vrei să te duci, nu te înscrii”, a conchis Arafat.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.