În așteptarea vaccinului, OMS merge pe medicamentul momentului: dexametozana

În așteptarea vaccinului, OMS merge pe medicamentul momentului: dexametozana

Recomandările privind tratamentul administrat persoanelor diagnosticate cu COVID-19 vor fi actualizate de OMS, în concordanţă cu rezultatele unui studiu clinic.

Decizia OMS are la bază rezultatele unui studiu clinic prezentat de cercetătorii britanici care au demonstrat că dexametozana, medicament utilizat încă din anii '60 pentru diminuarea inflamaţiilor în afecţiuni precum artrita, reduce cu circa o treime rata deceselor în rândul pacienţilor cel mai grav afectaţi de COVID-19.

Deşi rezultatele studiului sunt preliminare, cercetătorii susțin că medicamentul ar trebui să devină tratamentul standard pentru pacienții aflați în stare critică, în special a celor conectați la ventilatoare pulmonare. În cazul acestora s-a demonstrate că tratamentul reduce mortalitatea cu aproximativ o treime.

De menționat că beneficiile au fost observate doar la pacienţii în stare gravă, nu şi la cei cu simptome mai uşoare.

„Acesta este primul tratament despre care s-a demonstrat că reduce mortalitatea la pacienţii cu COVID-19 care necesită oxigen sau suport la ventilator'', a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Marea Britanie a susţinut rapid medicamentul după ce oameni de ştiinţă de la Universitatea Oxford au anunţat rezultatele preliminare ale studiului lor.

Pe de altă parte, un înalt oficial sanitar din Coreea de Sud a avertizat cu privire la utilizarea medicamentului în cazul pacienţilor cu COVID-19, din cauza potenţialelor sale efecte secundare.

„Unii experţi au avertizat asupra faptului că medicamentul nu numai că reduce răspunsul inflamator la pacienţi, ci scade şi sistemul imunitar şi poate declanşa reacţii adverse”, a spus Jeong Eun-kyeong, directorul Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Coreea de Sud.

Dexametazona, medicament eficient în tratarea bolnavilor de COVID-19 cu simptomele cele mai grave, este utilizat pe scară largă în spitalele franceze, a declarat o specialistă în boli infecţioase.

Şi în Rusia se utilizează dexametazona pentru tratarea pacienţilor cu noul coronavirus, însă nu se consideră cî acest medicament  este un panaceu contra COVID-19, a relatat agenţia de presă RIA, care a citat declaraţia unui oficial din cadrul Ministerului Sănătăţii, Sergei Avdeev.

Situație alarmantă peste Ocean. Nici Primul Război Mondial nu a provocat atâtea pagube

O ipoteză cutremură SUA: Coronavirusul, armă biologică anti-Etnică?

 

Ne puteți urmări și pe Google News