Minciunile regimului chinez privind epidemia de coronavirus reaprind îngrijorările despre activitățile Beijingului în domeniul armelor biologice, inclusiv germeni capabili să atace grupurile etnice.

Un înalt oficial al administrației Trump a declarat pentru Washington Times că este cunoscut faptul că regimul comunist derulează un program militar secret capabil să atace grupurile etnice cu agenți patogeni.

„Suntem atenți la potențiale experimente biologice pe minoritățile etnice”, a spus oficialul sub condiția anonimatului.

Detalii despre aceste activități au fost obținute de la surse care aveau cunoștințe directe despre programele chineze și sunt menționate în rapoarte de informații care, la nevoie pot fi declasificate pentru opinia publică, arată ziarul american.

Oficialul a afirmat că răspunsul Chinei la epidemia de COVID-19 a stârnit îngrijorări legate de cercetările sale privind armele biologice.

Beijingul a ascuns informațiile timpurii despre infecțiile cu coronavirus și a întârziat să alerteze restul lumii despre pericol.

„Continuăm să fim îngrijorați în legătură cu modul în care China respectă prevederile BWC ca și obligațiile sale internaționale”, a spus oficialul, referindu-se la Convenția privind Armele Biologice și Toxice, un tratat internațional care interzice dezvoltarea și producerea agenților biologici. „Dacă am învățat ceva din acest episod COVID, este că Beijingul nu poate fi crezut că face ceea ce trebuie.”

China a semnat tratatul BWC în 1984, alături de alte 100 de țări. Articolul 5 le impune semnatarilor „să se consulte unul pe altul și să coopereze în rezolvarea oricăror probleme” legate de amenințările biologice.

De la începutul epidemiei de coronavirus, în decembrie, China a refuzat să permită investigatorilor internaționali să examineze munca de cercetare asupra coronavirușilor purtați de lilieci, efectuată în două laboratoare din Wuhan.

Oficiali americani din serviciile naționale care se ocupă de protocoalele internaționale privind armele biologice sunt de ani de zile preocupați de activitățile desfășurate de regimul de la Beijing.

Sursele consultate de Washington Times au arătat că în contribuția Chinei la ghidul ONU de securitate biologică din 2011 se vorbește despre preocupările Beijingului privind progresele tehnologice pentru crearea unor arme biologice specifice vizând anumite populații și crearea de agenți patogeni capabili să atace grupurile etnice.

China nu a afirmat în acel document că are propriul său program de a dezvolta asemenea capacități, însă oficiali din serviciile secrete ale SUA și mai mulți experți în afaceri externe au declarat că Bejingul are și continuă să dezvolte un asemenea program.

Unele surse citate de ziarul american afirmă că limbajul folosit de oficialii chinezi în ghidul ONU din 2011, pe care Beijingul nu l-a făcut public la vremea respectivă, oferă indicii privind activitățile de cercetare ale regimului comunist.

În document, care poartă titlul „Prevenirea amerințărilor biologice: Ce se poate face”, oficialii chinezi și-au exprimat îngrijorarea că realizări științifice pentru „combaterea bolilor și îmbunătățirea sănătății” ar putea fi folosite și ca arme eficiente.

Oficialii chinezi mai citau și „tehnologia țintită de administrare a medicamentelor” care „poate contribui la răspândirea agenților patogeni” precum și „markerii genetici specifici unei populații” și „crearea de către om a unor agenți patogeni”.

Ghidul ONU era o compilație de informații provenind de la 12 țări care au participat la Convenția Armelor Biologice și Toxice din 2011 (BWC).

O anexă, intitulată „Noi dezvoltări științifice și tehnologice relevante pentru Convenție”, include informații suplimentare despre misiunile naționale pe această temă.

Mai mulți cercetători au vorbit despre cercetări care pot avea aplicații în domeniul armelor biologice, fie ofensive, fie defensive.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE