Șeful de cabinet îl leagă pe Sorin Grindeanu de numirea conducerii Romprest. Fiul lui Maricel Păcuraru, votat de omul ministrului

Șeful de cabinet îl leagă pe Sorin Grindeanu de numirea conducerii Romprest. Fiul lui Maricel Păcuraru, votat de omul ministruluiSorin Grindeanu. Sursă foto: captură video Facebook

Sorin Grindeanu pare că are legătură cu votarea lui Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru la conducerea Romprest. Reprezentantul Companiei Aeroporturi București (CNAB) în AGA companiei a fost chiar șeful de cabinet al ministrului, Cristian Anton.

Cristian Anton, din partea CNAB l-a propus în funcția de președinte CA și director general al Romprest pe Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru. Acesta este fiul patronului Realitatea Plus, Maricel Păcuraru.

Cristian Anton, legătura dintre Sorin Grindeanu și conducerea Romprest

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a împuternicit pe Cristian Anton să o reprezinte în Adunarea Generală a Acționarilor la Romprest. El a fost împuternicit să voteze numirea în funcția de director general al operatorului de salubritate a lui Paul Păcuraru, fiul lui Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus. Cristian Anton este directorul de cabinet al ministrului transporturilor Sorin Grindeanu.

Conducerea companiei de salubritate este disputată de cei doi mari acționari, Maricel Păcuraru, prin Detaco Ltd și medicul Mihai Dracea, prin companiile Europrest și Premium Management.

Romprest, unul dintre cei mai mari operatori de salubritate, este deținută de trei acționari importanți. Detaco Ltd deține 42,69% din acțiuni, iar  Mihai Dracea controlează alte 43,76% din acțiuni. În aceste condiții Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) poate înclina balanța. Compania subordonată lui Sorin Grindeanu deține 10 % din acțiunile Romprest.

Privind din această perspectivă, votul dat de omul lui Grindeanu în favoarea lui Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru capătă noi conotații.

Maricel Păcuraru

Maricel Păcuraru. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul se jură că nu știe ce face omul lui

Sorin Grindeanu a fost chestionat în legătură cu demersuri inițiate de Compania de Aeroporturi București, la Romprest. Aceasta înainte să se afle că șeful său de cabinet a fost cel care a votat în AGA. El a negat că ar avea informații, spunând că nu intră în atribuțiile sale de ministru, conform G4Media.

„Nu cunosc subiectul și nici nu intră în fișa postului meu de ministru”, a declarat Sorin Grindeanu, interpelat de jurnaliști.

Ministrul Transporturilor încearcă să acrediteze ideea că nu este la curent cu ceea ce face omul său. Aceeași atitudine, de negare, a avut-o și în trecut legat de Cristian Anton. Numele șefului de cabinet al ministrului a apărut în stenogramele din dosarul șpăgilor pentru duty-free-urile de pe aeroportul Otopeni de anul trecut.

Coincidență, aeroportul este administrat, tot de CNAB. Iar numele șefului de cabinet a fost pronunțat de unul dintre cei condamnați, patronul firmei Millenium, Cătălin Lăscuţ. Acesta îl numea pe șeful de cabinet al ministrului Sorin Grindeanu, „fratele meu”. Sorin Grindeanu susținea, ca și acum, că nu știa ce face omul său.

Romprest Sursă foto: arhiva EVZ

Omul lui Sorin Grindeanu se implică în lupta pentru șefia Romprest

Lupta pentru controlul Romprest se dă de mai mulți ani și are chiar forme penale. Iar omul lui Sorin Grindeanu s-a implicat direct, prin propunerea de numire a lui Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru.

Acționarii Romprest SA sunt următorii:

  • Detaco Ltd din Canada – 42,6916% (Maricel Păcuraru);
  • Europrest Invest SRL – 30 % (Mihai Andrei Dracea);
  • Premium Management Team SRL- 13,7641 % (Mihai Andrei Dracea);
  • Compania Națională Aeroporturi București – 10 % (Ministerul Transporturilor);
  • First Com Llc din SUA – 3,5443% (urmașii lui Marian Măgureanu).

Pe 2 septembrie 2024, Aeroporturi București a solicitat CA al Romprest să convoace AGA și să revoce 3 membri provizorii ai CA. CNAB a propus, prin omul lui Sorin Grindeanu, numirea lui Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru ca director general și președinte al CA Romprest. Mandatul său urmează să se deruleze pe o perioadă de patru ani. Totodată, a mai propus CNAB, prin Cristian Anton, avocata Irina-Maria Ciontu ar trebui să primească un loc în CA.

Cătălin Lăscuț

Cătălin Lăscuț Sursa foto. Facebook

Numele lui Cristian Anton în dosarul Otopeni

Numele lui Cristian Anton, șeful de cabinet al ministrului Transporturilor, a apărut și în dosarul șpăgilor pentru duty-free-urile de pe aeroportul Otopeni. El este pomenit de Cătălin Lăscuţ, într-o discuție înregistrată de DNA. Lăscuț, condamnat în acest caz, îl numește pe omul lui Sorin Grindeanu „fratele meu”:

  • Lăscuț Cătălin: Grindeanu să își asume. Grindeanu trebuie să pună mâna pe telefon și să împuternicească pe cineva. Acel cineva va fi ori șeful lui de cabinet, care e fratele meu Cristi…
  • Hardan Saadeh: Cum îl cheamă?
  • Lăscuț Cătălin: Cristi Anton”.

La momentul respectiv, Sorin Grindeanu susținea că nu a știut nimic despre întâlnirea șefului său de cabinet cu unul dintre inculpați. El spunea că a aflat abia după apariția stenogramelor, când i-ar fi cerut explicații.

„Nu am știut și l-am întrebat după ce am văzut acea stenogramă. Mi-a spus că a venit acest domn și s-a cerut în audiență. I-a spus că este unul dintre patronii de la aceste firme. Mie nu mi-a spus nimic de această întâlnire, ceea ce e un lucru bun. Dacă a considerat-o în afara legii sau cum a considerat-o, mie nu mi-a transmis nimic despre această întâlnire”, spunea Sorin Grindeanu.