Soborul Maicii Domnului. Ce trebuie să faceți în această zi pentru a avea un an bun

Soborul Maicii Domnului. Ce trebuie să faceți în această zi pentru a avea un an bunSursa foto: crestinortodox.ro

Pe 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, este celebrat Soborul Maicii Domnului. Această zi este asociată cu numeroase superstiții, tradiții și obiceiuri, care arată ce este bine să faceți și ce trebuie să evitați pentru a avea un an prosper. Tot în această zi, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Nicodim de la Tismana, considerat părintele monahismului românesc.

Semnificația cuvântului „sobor”

Astăzi, 26 decembrie, este prăznuită sărbătoarea cu numele de Soborul Maicii Domnului, cuvântul „sobor” înseamnă adunare oameni, reprezentând o invitație adresată credincioșilor de a se reuni pe pământ în cinstea Maicii Domnului.

În același timp, „soborul” subliniază faptul că Maica Domnului este preaslăvită, fără asemănare, în mijlocul tuturor sfinților. Adunarea de pe pământ devine astfel o prăznuire în comuniune cu cetele de îngeri din ceruri, conform crestinortodox.ro.

Soborul Maicii Domnului

Soborul Maicii Domnului. Sursa foto: doxologia.ro

Diferite tradiții de Soborul Maicii Domnului

Astăzi, în cea de-a doua zi de Crăciun, conform tradiției, nașii trebuie să-și viziteze finii, considerându-se că cei care nu respectă acest obicei nu se vor bucura de împlinirea dorințelor. Totodată, aceasta este o zi dedicată reuniunii rudelor mai îndepărtate și celor prin alianță.

Conform tradiției, spălarea hainelor este interzisă, întrucât apa vărsată peste haine ar putea vindeca rănile. De asemenea, este o zi în care munca trebuie evitată; se crede că persoanele care muncesc în această zi nu vor mai avea parte de zile libere pe parcursul anului.

În zilele noastre, fiecare regiune a țării păstrează obiceiuri specifice. De exemplu, în Bistrița-Năsăud, oamenii colindă la casa preotului, iar în județul Alba, feciorii își invită mândrele la joc. Se spune că cei care dansează cu pasiune și energie în această zi vor avea parte de sănătate pe tot parcursul anului.

Obiceiurile din Transilvania

În Transilvania, tradiția presupune ca oamenii să meargă „cu colacul” la nași. Acesta  include șapte pâini, două sticle de țuică, trei sticle de vin, un cocoș, trei pui sau alte păsări domestice, o coastă de porc, șapte cârnați, precum și alte daruri simbolice.

La sosirea în casa nașului, finul sărută mâna nașei și se îmbrățișează de trei ori cu nașul, rostind cuvintele: „De la noi puțin, de la Dumnezeu mult.”

De asemenea, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase, de la Crăciun  până la Bobotează.

Conform tradiției, dacă în a doua zi după Crăciun vântul bate cu putere, acest lucru prevestește o recoltă slabă în anul ce urmează, iar toamna va fi furtunoasă și ploioasă.

Totodată, în aceste zile, obiceiul era ca orfanii rămași fără părinți în urma războaielor sau molimelor să fie adoptați.