Banii în numerar, un pericol. Greșelile pe care le fac românii

Banii în numerar, un pericol. Greșelile pe care le fac românii Sursa foto: Arhiva EVZ

Multor români le este greu să decidă care este cea mai sigură modalitate de a-și economisi banii. Multe persoane preferă să nu își cheltuiască banii, în timp ce economia trece printr-o perioadă dificilă. Totuși, unii experți spun că acest obicei nu este benefic nimănui.

Banii ținuți în casă, un pericol

Expertii spun că, deși păstrarea numerarului acasă poate părea o opțiune convenabilă, există riscuri semnificative.

Prin urmare, furturile, incendiile sau inundațiile pot afecta economiile ținute sub saltea, iar banii pot deveni inaccesibili în cazul unor evenimente neprevăzute.

Pare că se repetă ceea ce s-a întâmplat după Marea Criză economică din 1929, când mulți oameni au ales să-și ascundă banii acasă, pentru că nu mai avea încredere în bănci.

Sumele peste 10.000 de euro n-ar trebui ținute în casă

Cu toate acestea, practica poate fi periculoasă, așa că experții recomandă să păstrați doar o sumă mică de bani acasă, cel mai bine ar fi să nu depășească 10.000 de euro, pentru că legea împotriva spălării banilor stipulează acest lucru.

Legea este atât de agresivă și încalcă atât de grav prezumția de nevinovăție încât sumele care depășesc acest prag sunt susceptibile de confiscate.

Ce riști dacă stai cu banii în casă

În plus, păstrarea numerarului în locuință implică riscuri semnificative de securitate.

Hoții pot găsi ascunzătorile banilor, iar economiile pot fi pierdute în cazul unor dezastre naturale. În plus, spre deosebire de alternativele bancare, economiile păstrate acasă nu beneficiază de dobânzi și protecție.

Jaf în spital

Hoți / Sursa foto: Pixabay

O modalitate mai sigură, dar nu lipsită complet de riscuri, arfi economisirea de bani prin deschiderea unui cont de economii sau a unui depozit bancar.

Aceste alternative oferă, până la un anumit prag, protecție financiară printr-un mecanism de garantare. Cât despre dobânzi, acestea nu sunt deloc atrăgătoare, fiind adesea „real negative”, adică cu randamente sub nivelul inflației.

Fondurile mutuale sau obligațiunile, o alternativă

Pentru cei care doresc un randament cât de câtpozitiv, există poisibilitatea de a investi în fonduri mutuale sau obligațiuni, dar aici trebuie notat că banii vor fi împuținați de lăcomia Fiscului, ca și depozitele din bănci.

Este recomandbil însă să păstrezi în casă o sumă mică de bani lichizi pentru urgențe, dar nu este recomandat să transporți sume mari, pentru că există un risc semnificativ de pierdere sau furt.

Este esențial să alegi metode care combină randamentul și siguranța pentru a îți proteja economiile. Pentru a evita riscurile legate de păstrarea numerarului acasă, conturile bancare sau depozitele sunt opțiuni utile.

Iar investițiile bine gândite pot aduce beneficii pe termen lung. De asemenea, siguranța financiară poate fi îmbunătățită prin împărțirea economiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News