Aurul, cea mai bună investiție. Cum va evolua prețul în 2025
- Iulia Moise
- 26 decembrie 2024, 11:04
În 2024, prețul aurului a crescut cu 28%. Cele mai mari cantități de aur au fost cumpărate de băncile centrale ale Chinei, Poloniei și Autorității Monetare din Singapore.
Românii au prins gustul lingourilor de aur
Chiar dacă pragul de 3.000 de euro pe uncia de aur pare realist, ar însemna o creștere de 13% a prețului până în 2025, în comparație cu creșterea medie anuală de 12,6% din 2020 până în prezent.
Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România, spune că interesul românilor pentru achiziția de lingouri este în creștere.
În timp ce prețul aurulului depășește record după record, românii au început să cumpere lingouri. Anul 2024 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru piața aurului.
„Principalii actori în ceea ce privește cererea de aur sunt băncile centrale. În primele zece luni ale acestui an, băncile centrale au achiziționat 753.8 tone de aur.
Comparând această perioadă cu primele zece luni din 2023 și 2022, este evident faptul că și acest an va fi unul record în materie de achiziții de aur din partea băncilor centrale.
Spun asta pentru că, între ianuarie și octombrie 2022, băncile centrale au cumpărat un total de 736.1 tone de metal prețios.
Anul 2022 este cunoscut drept anul cu cele mai mari achiziții de aur din partea băncilor centrale din ultimele șase decenii”, a afirmat Victor Dima.
Ce bănci centrale au cumpărat cel mai mult
În India, cererea de lingouri, aur și monede a crescut cu 41%. Banca Populară a Chinei (+225 tone), Banca Națională a Poloniei (+130 tone) și Autoritatea Monetară a Singapore (+176 tone) sunt băncile centrale care au cumpărat cel mai mult aur în 2024.
Băncile centrale aleg cel mai frecvent metalul prețios din cauza lipsei de risc de pierdere a investiției, pentru că este unul dintre cele mai vechi active disponibile și în prezent, iar aurul are o valoare intrinsecă datorită istoriei sale.
Prețul aurului a continuat să crească ca urmare a cererii puternice din partea băncilor centrale.
„Odată cu această creștere robustă a cererii de aur din partea băncilor centrale, a continuat să crească și prețul aurului.
Odată ce randamentele au devenit suficient de impresionante pentru a fi mediatizate, potențialul de profit i-a împins pe mulți investitori, atât de retail cât și instituționali, să speculeze cu acest instrument.
Cele mai multe astfel de speculații s-au văzut în Europa de Vest și America de Nord, unde instrumentarul de „aur pe hârtie” permite un acces mai ușor la derivative și ETF-uri”, afirmă Dima.
Uncia de aur va crește în 2025
În anul următor, instituțiile financiare anticipează că uncia de aur va atinge pragul de 3.000 USD.
Instituțiile financiare din întreaga lume sunt de acord că prețul aurului va crește în 2025. Acordul se apropie de 3000 de dolari pe uncie troy.
Atingerea unei astfel de valori ar însemna o creștere de 13% față de prețul actual al aurului. În schimb, prețul metalului prețios a crescut în medie cu 12,6% pe an din 2020 încoace.
În consecință, atingerea nivelului de 3000 de dolari pe uncie troy în anul următor nu pare a fi un obiectiv imposibil.
Investitorii români, interesați de achiziția de lingouri de aur
În loc să economisească bani în lei sau valută, oamenii preferă să dețină lingouri sau monede de aur.
Interesul românilor pentru lingouri a crescut. Investitorii își schimbă frecvent activele, cum ar fi depozitele bancare sau chiar acțiunile pe burse, în aur.
Există și situații în care aceștia preferă să dețină lingouri sau monede în loc să economisească în bani locali sau valută.
Investitorii români sunt mult mai interesați de lingourile din metalul prețios decât de alte tipuri de aur pentru investiții fizice.
Există aproximativ doi clienți care cumpără lingouri pentru fiecare cumpărător de monede de aur. În ceea ce privește marjele pentru produse de aceeași greutate, diferențele între cele două categorii de produse sunt minime.
Principalul factor care le separă este aspectul estetic. Monedele și lingourile au aceeași lichiditate.
Lingourile de aur Tavex și Valcambi, căutate în 2024
Lingoul Tavex de 1 gram este cel mai căutat produs din acest an în termeni de greutate. Oferirea unui abonament la acest lingou este principalul motiv.
„Clientul care plătește un abonament trebuie să cumpere un lingou de aur lunar timp de douăsprezece luni consecutive, apoi la sfârșitul acestei perioade, noi îi vom oferi un lingou gratuit”, declată cei de la Tavex.
Lingoul Valcambi de 10 grame este al doilea cel mai căutat produs din acest an. Cu o capacitate de rafinare a peste 800 de tone de aur pe an, Valcambi este cea mai mare rafinărie din lume.
„Din perspectiva noastră, lingourile de aur de 10 grame sau mai mari sunt cele mai profitabile pentru investiții, întrucât marjele sunt mult mai reduse decât în cazul lingourilor de 1, 2.5 sau 5 grame.”, declară reprezentanții Valvcambi.