Murăturile care sunt dăunătoare pentru sănătate. Pericolele la care suntem expuși

Murăturile care sunt dăunătoare pentru sănătate. Pericolele la care suntem expușiMurături. Sursa foto: pixabay

Murăturile preparate în casă sunt cele mai bune. Avantajul este că știm exact ce punem în saramură și ce legume folosim. În comerţ, ele au adaos de zahăr, de fructoză sau de oţet. Deși, în general, sunt sănătoase, murăturile pot fi și dăunătoare sănătății noastre.

Pe de o parte, murăturile fermentate sunt cele produse în urma procesului natural de fermentare, care face ca bacteriile să transforme în acid lactic zaharurile din legume.

Unul dintre ingredientele la care trebuie să fim atenți în acest proces este alegerea sării potrivite. Există mai mult e tipuri de sare, iar utilizarea unui tip greșit poate compromite calitatea murăturilor, căci joacă rolul esențial în procesul de murare.

Așa că sarea folosită trebuie să fie complet naturală și neiodată, fără aditivi.

Fermentarea naturală, mai sănătoasă pentru organism

Prin fermentare, legumele și fructele dau naștere unor bacterii sănătoase, care contribuie la întărirea imunității și la reglarea microflorei. Mai mult decât atât, murăturile ameliorează alergiile și previn apariția cancerului, întrucât reduc inflamațiile din organism.

Dar murăturile îndulcite, pe care le întâlnim mai ales în comerț, conțin zahăr și, prin urmare, au mai multe calorii. Ele sunt periculoase pentru persoanele care au diabet de tip I şi II.

În concluzie, murăturile fermentate sunt mult mai bune, dacă nu ca gust, măcar ca beneficii pentru sănătatea noastră.

muraturi

Sursa: dreamstime.com

Ce facem cu murăturile prea sărate

Câteodată, însă, murăturile ies mult prea sărate. În acest caz, ele nu sunt recomandate persoanele diagnosticate cu boli renale sau cardio-vasculare. Există și soluția de a le desăra.

Când murăturile devin prea sărate, se scoate saramura din butoi sau din bidon cu un furtun. Se cântărește saramura și varsă o treime din ea.

Saramura aruncată va fi înclocuită cu aceeași cantitate de apă fiartă și răcită. Spre exemplu, la 3 litri de saramură, se aruncă un litru și se pune la loc un litru de apă. Se amestecă bine și se toarnă saramura din nou peste murături.

Este soluția perfectă pentru a scădea concentrația de sare din vasul cu murături, iar după un timp, acestea nu vor fi mult mai sănătoase.

În ceea ce privește varza, aceasta poate fi desărată la fel sau în momentul în care e gătită.