Cât de periculoase pot fi murăturile. Diferența dintre cele fermentate și cele îndulcite

Cât de periculoase pot fi murăturile. Diferența dintre cele fermentate și cele îndulciteCastraveciori murați. Sursa foto: pixabay

Există două tipuri de murături și ambele sunt la fel de delicioase: cele fermentate și cele îndulcite. Dar marea problemă care se pune este care dintre ele sunt mai bune pentru organism.

Pe de o parte, murăturile fermentate sunt cele produse în urma procesului natural de fermentare. În această categorie sunt incluse țelina, castraveții, morcovii, și varza.

Fermentarea face ca bacteriile să transforme în acid lactic zaharurile din legume.

Pe de altă parte, în procesul de conservare a murăturilor îndulcite se adaugă zahar sau siropuri. După gustul fiecăruia, poate fi vorba de sirop de agave, sucuri de fructe, miere sau zahăr.

Ajută la detoxifierea organismului

Murăturile fermentate sunt, în general, benefice sănătății noastre.

Varza murată, spre exemplu, este ideală pentru curele de slabire. Ea ajută la buna detoxifiere a organismului, iar datorită conținutului mare de vitamina C, întărește sistemul imunitar.

De asemenea, datorită conținutului mare de fibre și minerale, ajută digestia și la buna funcționare a tractului digestiv, prevenind astfel constipația.

Murăturile fermentate sunt bogate în vitaminele B și K, ceea ce înseamnă că organismul le absoarbe foarte repede.

Murături

Murături. Sursa foto: Pixabay

Dau naștere unor bacterii sănătoase

Puțini știu că gogonelele, castraveciorii murați, conopidă, gogosarii și varză, pe lângă faptul că dau un gust senzațional oricărui preparat, prezintă numeroase efecte benefice asupra organismului nostru.

Prin fermentare, legumele și fructele dau naștere unor bacterii sănătoase, care contribuie la întărirea imunității și la reglararea microflorei. Mai mult decât atât, murăturile ameliorează alergiile și previn apariția cancerului, întrucât reduc inflamațiile din organism.

Probleme cu zahărul

În schimb, murăturile îndulcite conțin zahăr, deci au mai multe calorii. Din acest motiv, ele nu sunt deloc recomandate persoanelor care vor să slăbească.

Una dintre cele mai mari probleme este creșterea nivelului glicemiei. Așadar, pot fi periculoase pentru persoanele diabetice.

În concluzie, murăturile fermentate sunt mult mai bune, dacă nu ca gust, măcar ca beneficii pentru sănătatea noastră.