Salarii mai mari de la 1 ianuarie, garantate de Guvern. Angajații care beneficiază de noua lege

Salarii mai mari de la 1 ianuarie, garantate de Guvern. Angajații care beneficiază de noua legeAngajați. Sursa foto: Pexels.com

Măsura de creștere a salariului minim va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025. Salariul minim brut ar urma să ajungă la 4.050 lei începând de anul viitor. Astfel, lefurile angajaților se vor majora cu 9,45%. La această valoare se aplică, însă, impozitul pe venit, CAS și CASS, astfel că salariații rămân cu o sumă mai mică în buzunar. Este, însă, important de știut ce se întâmplă cu salariul minim stabilit în contractul colectiv de muncă.

Cât primește angajatul

Conform specialiștilor, dacă angajatul are salariul minim în contractul colectiv mai mare decât cel stabilit de Guvern, atunci el va primi obligatoriu suma mai mare.

Dacă, din contră, salariul minim stabilit în contractul colectiv de muncă este mai mic decât cel legal, atunci angajatorul are obligația de a-l majora la noile standarde.

Cu alte cuvinte, angajatul primește, întotdeauna, suma cea mai mare, indiferent de situație.

De altfel, angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază brute, prin contractul individual de muncă şi/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, sub valoarea salariului de bază minim brut orar stabilit prin hotărâre de Guvern, potrivit Codului muncii.

În caz contrar, riscă amenzi uriașe.

Salariul minim

Sursa foto: Dreamstime.com

Încă sunt neclarități

Salariul minim pe economie reprezintă valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic sau lunar pe care legea țării respective permite angajatorilor să-l acorde unui salariat.

Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.

De la 1 ianuarie 2025, tariful orar în România va fi de 24,496 lei/oră pentru un program normal de lucru de 165,334 ore, în medie, pe lună.

Dar guvernul n-a precizat dacă OUG-ul care a crescut de la 200 la 300 lei suma netaxabilă din salariul minim pe economie se va aplica și la anul.

Dacă cei 300 de lei rămân neimpozabili, românii vor primi în plus 212 lei. Dar în cazul în care măsura nu se va mai aplica, salariul minim va crește cu doar 67 de lei brut.

Dacă scutirea nu va fi prelungită, contribuția la sistemul public de pensii (CAS) de 25% ar însemna 1.012,5 lei, față de 925 de lei cât este acum, în timp ce contribuția la sistemul de sănătate (CASS) va fi de 405 lei, față de 370 de lei în prezent.