Evenimentul Zilei > Social > Doctorul Gheorghiță, contrazis. Misterul cutiilor cu vaccinul „Pizza” a fost dezlegat
Doctorul Gheorghiță, contrazis. Misterul cutiilor cu vaccinul „Pizza” a fost dezlegat

Doctorul Gheorghiță, contrazis. Misterul cutiilor cu vaccinul „Pizza” a fost dezlegat

Într-un comunicat de presă, emis miercuri, Institutul Cantacuzino confirmă faptul că a trimis vaccinurile anti-COVID în cutii de pizza, precizând însă că acest lucru „nu influențează în vreun fel siguranța vaccinului”.

 

Conducerea Institutului precizează că a luat această decizie întrucât cutiile de pizza erau cele cele mai apropiate de originale folosite Pfizer, pentru transportul vaccinului la temperatura controlată de 2-8℃.

„În legătură cu informațiile apărute în spațiul public referitoare la folosirea ca ambalaj de transport pentru flacoanele de vaccin împotriva COVID-19 a unor cutii inscripționate Pizza, facem următoarele precizări: Vaccinul Pfizer-BioNtech este livrat de către producător în cutii cu dimensiunile 230/230/40 mm ce conțin 195 de flacoane a câte 5 doze fiecare.

Numărul de doze de vaccin solicitate de spitale și direcțiile de sănătate publică județene este, în majoritatea cazurilor, mai mic decât numărul dozelor aflate într-o cutie, motiv pentru care este necesară desfacerea cutiilor și împărțirea flacoanelor în alte cutii mai mici.

În acest sens, pentru demararea campaniei de vaccinare, a fost aleasă soluția achiziționării din comerț a unei cutii cu dimensiunile de 250/250/40 mm care să corespundă cât mai mult dimensiunilor cutiei originale Pfizer, pentru a se putea încadra cât mai bine în recipientele calificate pentru transportul vaccinului la temperatura controlată de 2-8℃.
Menționăm faptul că distribuirea vaccinului a început în perioada sărbătorilor de iarnă, timp în care furnizorii de ambalaje nu au avut activitate.

Toate vaccinurile distribuite de Centrul național de stocare sunt transportate în condițiile recomandate de către producător, respectându-se cu strictețe lanțul de frig impus, atât stocare la -70℃, manipulare în camera de frig de 2-8℃ cât și transportul în recipientele speciale, iar înscrisul de pe cutia folosită nu influențează în vreun fel siguranța vaccinului”, se precizează în comunicatul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Un întreg scandal mediatic a explodat în momentul în care vaccinurile anti-COVID care au ajuns marți, la Spitalul Județean din Slobozia, într-un banal ambalaj de carton, pe care scria pizza.

Institutul Cantacuzino l-a contrazis pe Valeriu Gheorghiță

Cu toate că, marți seara, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 a negat că ar fi cutii de pizza precizând că „este doar o întâmplare să semene foarte mult într-adevăr cu o cutie de pizza”, adevărul a ieșit astăzi la iveală.

Astfel, Institutul Cantacuzino, principalul centru de depozitare a vaccinurilor din România, a confirmat ce fel de cutii s-au folosit.