Coronavirus. BioNTech şi Pfizer vor mări producţia de vaccin. Cum ar fi posibil

Coronavirus. BioNTech şi Pfizer vor mări producţia de vaccin. Cum ar fi posibil

În contextul în care există un deficit de doze de vaccin împotriva Covid-19, directorul general al companiei BioNTech, Uğur Șahin, a anunţat recent că poartă discuţii cu mai-marii compaiei Pfizer pentru a mări producția.

Cel ce este CEO al companiei care a dezvoltat primul vaccin Covid-19 aprobat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că vor exista lacune în lanţul de aprovizionare până la lansarea altor vaccinuri. Într-un interviu pentru Der Spiegel, Șahin a declarat că BioNTech lucrează cu partenerul Pfizer, pentru a încerca să compenseze deficitul de vaccin.

„În acest moment lucrurile nu arată roz, există o lipsă pentru că nu există alte vaccinuri aprobate și trebuie să umplem acest gol cu ​​vaccinul nostru. Acesta este și motivul pentru care lucrăm acum cu Pfizer pentru a vedea dacă și cum putem produce și mai mult”, a spus Șahin.

Vaccinare greoaie în Uniunea Europeană

Conform ultimelor informaţii, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) ar putea aproba un vaccin dezvoltat de compania farmaceutică Moderna pe 6 ianuarie. În acest context, ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a cerut EMA să aprobe rapid un vaccin dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca pe care Marea Britanie l-a eliminat aprobat recent.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, a existat o consternare în UE cu privire la ritmul lent de vaccinare a oamenilor. Joi, ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a promis să intensifice eforturile de vaccinare după ce a fost criticat pentru ritmul lent.

Șahin a recunoscut că procesul din Europa nu a fost „atât de rapid și de simplu ca în alte țări”. El a criticat decizia oficialilor de la Bruxelle de a răspândi comenzile între diferiți producători, în așteptarea dezvoltării rapide a altor vaccinuri.

Aşteptările au fost supraestimate

„S-a presupus că multe alte companii vor veni cu vaccinuri. Aparent, se pare că această impresie a predominat «Vom obține suficient, nu va fi atât de rău și îl avem sub control.» Am fost uimit”, a spus Șahin.

SUA au plasat comanda inițială pentru vaccinuri înaintea UE, rezervând 100 de milioane de doze în iulie. Cu toate acestea, UE a asigurat 200 de milioane de doze în noiembrie. În decembrie, ambele au comandat 100 de milioane de doze suplimentare, aducând totalul SUA la 200 de milioane, iar UE la 300 de milioane.

sursa: politico.eu