Liberele acordate pentru părinți. Schimbare importantă anunțată de ministrul Muncii, Raluca Turcan

Liberele acordate pentru părinți. Schimbare importantă anunțată de ministrul Muncii, Raluca Turcan

Liberele acordate pentru părinți, cazul familiilor monoparentale, au suferit o modificare importantă, după cum a anunțat ministrul.

Decizie anunțată de Raluca Turcan, ministrul Muncii, în ceea ce privește liberele acordate pentru părinți. Este vorba despre familiile monoparentale. Solicitarea dreptului la zile libere pentru supraveghere sau la majorarea salarială nu va mai avea nevoie de declaraţia celuilalt părinte.

Liberele acordate pentru părinți, cazul familiilor monoparentale

„Acordarea zilelor libere pentru supravegherea copiilor în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice se aplică neunitar în cazul familiilor monoparentale. Practic, unii angajatori acordau zile libere sau majorare salarială, iar alţii nu.

Am transmis colegilor din Parlament câteva amendamente prin care să clarificăm o serie de aspecte şi să asigurăm aplicarea unitară a reglementărilor în vigoare, astfel încât să nu afectăm sănătatea copiilor şi siguranţa acestora în lipsa părinţilor care să-i supravegheze în zilele în care cursurile se ţin online.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astăzi (marţi, 16 februarie 2021, n.r.), Comisia a adoptat propunerile de modificare solicitate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale astfel: în cazul familiei monoparentale, nu este necesară declaraţia celuilalt părinte pentru solicitarea dreptului la zile libere sau la majorarea salarială.” A anunțat Raluca Turcan într-un mesaj postat pe Facebook.

Amendamentele care au fost adoptate, marți, de Comisia de Muncă

În ceea ce priveşte angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţile sanitare publice, aceştia vor putea solicita acordarea de zile libere. Cu acceptul angajatorului. „Dacă părintele nu solicită acordarea zilelor libere, atunci acesta beneficiază de majorarea salarială de 75%. În situaţia în care aceste drepturi s-au acordat, sumele plătite nu constituie debite şi nu se recuperează. A mai anunțat Raluca Turcan.

Comisia de Muncă a adoptat, marţi, o serie de amendamente transmise de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS). Pentru a modifica şi completa OUG nr.147/2020. Ce privește acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor. În situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară. Ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.