Evenimentul Zilei > Politica > Liberalii se grăbesc cu noul guvern. Când vom ști numele viitorului premier
Liberalii se grăbesc cu noul guvern. Când vom ști numele viitorului premier

Liberalii se grăbesc cu noul guvern. Când vom ști numele viitorului premier

Liberalii vor stabili miercuri, 9 decembrie, numele viitorului premier cu care se vor prezenta în fața președintelui Klaus Iohannis, la consultările pentru formarea noului guvern.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a anunţat că reprezentanții conducerii liberale vor lua o decizie în legătură cu numele viitorului premier,  în cursul zilei de miercuri, într-o şedinţă a Biroului Politic Naţional (BPN).

„Mâine discutăm (n.r. – propunerile de premier). Vom valida seara, probabil în BPN în jurul orei 19,00 sau 20,00, după ce la prânz vom sta de vorbă pe propuneri. (…) Toate numele sunt membri PNL, au fost membri PNL, vor fi membri PNL”, a declarat europarlamentarul Rareş Bogdan, la sediul partidului.

Potrivit spuselor sale Nicolae Ciucă, actualul premier interimar, este una dintre cele trei-patru persoane a căror nume este luat în calcul pentru poziţia de premier.

„Preşedintele (…) are ultimul cuvânt. Noi vom face propunerile şi domnia sa va alege, pentru că (viitorul premier – n.r.) va trebui să fie într-un parteneriat cu domnia sa şi, de asemenea, într-un parteneriat asumat cu PNL şi într-o colaborare permanentă cu USR PLUS şi UDMR”, a mai explicat Rareş Bogdan.

Prim-vicepreședintele PNL a susţinut că până în acest moment nu s-au purtat discuții cu liderii celorlalte partide pentru portofoliile ministeriale sau pentru pozițiile de vicepremieri în viitorul guvern.

„Nu am discutat chestiuni legate de portofolii, ci de ce urmează să implementăm un calendar. (…) Nu am discutat absolut deloc despre cine rămâne din actuala echipă, despre cine intră în noua echipă. Discutăm în următoarele zile”, a mai spus Rareș Bogdan.

Calendarul învestirii noului guvern

În acest context, prim-vicepreşedintele PNL a menţionat că se dorește ca noul Guvern să fie votat de Parlament pe 23 decembrie.  În acest context, Rareș Bogdan a revenit cu noi detalii despre calendarul negocierilor și a învestirii viitorului guvern.

„Pe 21 expiră mandatele actualilor deputaţi şi senatori, am dori ca pe 21 noul Parlament să fie învestit, urmând ca până în Ajun, până în 23 practic să… Da, urmează comisiile… deci Paramentul în 21, în 22 constituirea noilor comisii parlamentare – 16 la Cameră şi cred că 15 la Senat –  şi de asemenea să urmeze audierea miniştrilor, iar pe 23 să fie votul în Parlament pentru a intra în funcție”, a precizat prim-vicepreședintele PNL.