Evenimentul Zilei > Politica > Întâlnire între liderii PNL și Iohannis. Condiție dură pusă de președintele României
Întâlnire între liderii PNL și Iohannis. Condiție dură pusă de președintele României

Întâlnire între liderii PNL și Iohannis. Condiție dură pusă de președintele României

Partidele au început deja negocierile pentru formarea unui nou guvern. În acest moment sunt luate în calcul mai multe variante de alianțe care să conducă România în următorii patru ani.
UPDATE: După discuţiile avute cu preşedintele Iohannis, fostul premier Ludovic Orban a revenit la sediul partidului unde a făcut câteva declaraţii. La întâlnire au fost toţi liderii importanţi, inclusiv Raluca Turcan, unde există posibilitatea să rămână vice-premier şi în noul guvern care va fi format din PNL, USR PLUS şi de asemenea UDMR.
Întrebat care sunt ministerele pe care PNL şi le doreşte, Ludovic Orban a spus că nu au discutat această problemă deoarece cel mai imprtant lucru este programul de guvernare. Pentru că el este baza de acţiune, mai ales că va fi vorba de un guvern de coaliţie.
Cu privire la propunerea USR ca Dacian Cioloş să fie premier, Ludovic Orban a negat acest zvon, spunând că el nu a auzit de această propunere, până acum nu s-au deschis discuţii oficiale. Adică, practic, negocieri oficiale nu au început, a concluzionat fostul premier.
Am făcut analiza alegerilor si formarea cât mai rapidă a unui guvern. Când o să se ia o decizie în privinţa noului premier, se va comunica, mai spus Ludovic Orban.  Rareș Bogdan a declarat, de asemenea, că speră să avem guvern până la Crăciun.

Ştirea iniţială

La ora 17:00 a început întâlnirea între Klaus Iohannis şi liderii PNL.  În cadrul întâlnire se va vorbi negocierile pentru guvern şi pentru o alianţă în parlament între PNL, USR-PLUS, UDMR şi minoritiăţi. Mai mult, la întâlnire, participanţii nu au avut voie cu telefoanele mobile la ei, potrivit celor relatate de Antena 3.

În prezent se vorbește tot mai mult de un Guvern de coaliție, iar PNL, USR PLUS și UDMR vor fi desemnate, cel mai probabil, de președintele Klaus Iohannis, să formeze noului executiv.

Cele două partide duc negocieri pentru portofolii, funcții în Camera Deputaților și Senat, dar și pentru posturile din teritoriu: prefecți, subprefecți, șefi de instituții deconcentrate (care teoretic sunt apolitice). Este vorba despre 16 ministere: 8 la PNL, 5 la USR PLUS și 3 la UDMR.

Ce ministere a cerut USR-PLUS

USR, în schimb, a anunțat că nu vrea să vină la guvernare doar ca să-i sprijine pe liberali, ci pentru a guverna alături de PNL. Astfel că cei de la USR-PLUS vor două ministere importante: Finanțele și Justiția.

”Este o soluție la fel de bună, sau chiar mai bună ca USR să ia Camera Deputaților, este o decizie pe care o vom lua cu colegii să vedem ce își va asuma fiecare coleg din USR PLUS. Venim la guvernare să participăm la guvernare, nu suntem un partid ajutător de guvernare. Avem soluții pentru toate ministerele” a spus Dan Barna.

De asemenea, USR PLUS ar mai putea primi și funcția de vice-premier, în condițiile în care prim-ministrul va fi liberal

“Am făcut calculul mandatelor, concluzia este foarte clară – se poate forma o majoritate parlamentară fără PSD şi acesta este obiectivul nostru: de a forma o majoritate parlamentară în jurul PNL, fără PSD. Din calculul mandatelor reiese foarte clar că există această posibilitate politică şi PNL se va implica în negocieri pentru a forma o majoritate parlamentară”, a afirmat Orban, la sediul PNL.

Nu sunt definitive, aşteptăm să vedem finalizarea. Mai sunt încă de validat câteva procese-verbale, nu e încă decizia definitivă. (…) Poţi să spui 100% numai după ce ai rezultatele în toate secţiile de votare”, a completat Ludovic Orban, conform Agerpres.

Liberalii sunt interesați de următoarele portofolii:

PNL s-a arătat interesat de Sănătate, Finanţe, Economie, Justiţie, Interne, Dezvoltare Regională, Apărare şi Externe. Mai mult, liberalii trebuie să meargă şi cu o propunere de premier la Cotroceni. Printre numele vehiculate se numără cel al lui Nicolae Ciucă, actualul premier interimar, Siegfried Mureşan, Ilie Bolojan, Eduard Hellvig sau Virgil Popescu.