

În prezent se vorbește tot mai mult de un Guvern de coaliție, iar PNL, USR PLUS și UDMR vor fi desemnate, cel mai probabil, de președintele Klaus Iohannis, să formeze noului executiv.
Cele două partide duc negocieri pentru portofolii, funcții în Camera Deputaților și Senat, dar și pentru posturile din teritoriu: prefecți, subprefecți, șefi de instituții deconcentrate (care teoretic sunt apolitice). Este vorba despre 16 ministere: 8 la PNL, 5 la USR PLUS și 3 la UDMR.
USR, în schimb, a anunțat că nu vrea să vină la guvernare doar ca să-i sprijine pe liberali, ci pentru a guverna alături de PNL. Astfel că cei de la USR-PLUS vor două ministere importante: Finanțele și Justiția.
”Este o soluție la fel de bună, sau chiar mai bună ca USR să ia Camera Deputaților, este o decizie pe care o vom lua cu colegii să vedem ce își va asuma fiecare coleg din USR PLUS. Venim la guvernare să participăm la guvernare, nu suntem un partid ajutător de guvernare. Avem soluții pentru toate ministerele” a spus Dan Barna.
“Am făcut calculul mandatelor, concluzia este foarte clară – se poate forma o majoritate parlamentară fără PSD şi acesta este obiectivul nostru: de a forma o majoritate parlamentară în jurul PNL, fără PSD. Din calculul mandatelor reiese foarte clar că există această posibilitate politică şi PNL se va implica în negocieri pentru a forma o majoritate parlamentară”, a afirmat Orban, la sediul PNL.
“Nu sunt definitive, aşteptăm să vedem finalizarea. Mai sunt încă de validat câteva procese-verbale, nu e încă decizia definitivă. (…) Poţi să spui 100% numai după ce ai rezultatele în toate secţiile de votare”, a completat Ludovic Orban, conform Agerpres.
PNL s-a arătat interesat de Sănătate, Finanţe, Economie, Justiţie, Interne, Dezvoltare Regională, Apărare şi Externe. Mai mult, liberalii trebuie să meargă şi cu o propunere de premier la Cotroceni. Printre numele vehiculate se numără cel al lui Nicolae Ciucă, actualul premier interimar, Siegfried Mureşan, Ilie Bolojan, Eduard Hellvig sau Virgil Popescu.