Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis: Partidele de centru-dreapta au obținut peste 50%
Klaus Iohannis: Partidele de centru-dreapta au obținut peste 50%

Klaus Iohannis: Partidele de centru-dreapta au obținut peste 50%

Partidele de centru-dreapta au obținut majoritatea voturilor la alegerile parlamentare din 6 decembrie, iar viitorul guvern va fi dat de o coaliție formată din aceste formațiuni.

Preşedintele Klaus Iohannis a tras primele concluzii după alegerile parlamentare care s-au desfășurat la finalul săptămânii trecute. Klaus Iohannis a început prin a le mulțumi românilor care au participat la alegeri și au votat și, totodată, i-a asigurat că fiecare vot va fi luat în considerare.

„Vă mulțumesc tuturor celor care ați votat. Fiecare vot va fi luat în considerare și fiecare vot contează. În acelați timp trebuie să fim sinceri, participarea la vot a fost redusă. Este foarte clar că mulți români nu au primit suficiente informații sau sunt nemulțumiți, de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate. Văd aceste lucruri și este important ca toți politicienii să vedem aceste lucruri și să venim în întâmpinarea românilor care nu au venit la vot. Sunt foarte hotărât ca în perioada următoare, împreună cu viitorul guvern să analizăm aceste chestiuni”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Potrivit spuselor sale, alegerile au arătat că nu există un partid care să fi câștigat alegerile, însă formațiunile de dreapta au reușit să coaguleze 50% din voturi, iar acest lucru le dă dreptul să propună un premier.

„Rezultatul alegerilor arată că nu există un câștigător clar. Dacă ne uităm pe rezultatele provizorii, dar s-au numărat aproape toate voturile, vedem că PNL în 2016, obținuse 20%, iar acum a obținut 25%, o creștere clară. USR împreună cu PLUS au obținut 8%, între timp au crescut la 15%. PSD care obținuse în 2016 45% a scăzut la 29%. Este clar, dacă adunăm rezultatele, că centrul dreapta, partidele de centru dreapta au obținut peste 50% dintre voturile valabil exprimate. Pot să vă spun că acesta a fost obiectivul meu și de aceea a trebuit să mă exprim mai des în public în ultimele săptămâni. PSD poate în fine, după un ciclu întreg de alegeri, poate să rămână în afara deciziei politice”, a arătat președintele în declarația sa.

Consultările vor începe imediat

Klaus Iohannis a anunțat că va convoca zilele următoare partidele politice la consultări pentru a identifica cea mai bună soluție pentru viitoarea guvernare. Potrivit spuselor sale, viitorul Executiv va trebui să pregătească campania de vaccinare și să adopte măsurile necesare pentru combaterea pandemiei. De asemenea, după cum a mai spus președintele, aceștia vor trebui să elaboreze rapid un proiect de buget pentru anul viitor, fundamentat pe sursele de finanțare europene.

„Se cristalizează rapid o coaliție de centru-dreapta care va propune un guvern de coaliție. Peste doar câteva zile voi convoca consultări cu partidele pentru a găsi cea mai bună soliuție pentru România. Noul guvern care va fi format va gestiona măsurle necesare în pandemie, va prezenta măsuri de reformă așteptate și amânate, va gestiona campania de vaccinare și, cu siguranță, în cel mai scurt timp va prezenta un proiect de buget pentru 2021 împreună cu modul în care vor fi atrași banii europeni”, a încheiat Klaus Iohannis.

Orban își depune mandatul

Surse politice au relatat că la finalul întâlnirii de la Cotroceni, cu președintele, Ludovic Orban a fost convins să-și dea demisia din fruntea guvernului și să-i lase locul vicepremierului Raluca Turcan. Potrivit acelorași surse, Ludovic Orban își va păstra funcția politică și va rămâne președinte al PNL.

Se pare că nici liberalii nu îl mai vor pe Ludovic Orban în fruntea guvernului, conform unor dezvăluiri făcute de la de la Bruxelles de Cristian Ghinea, europarlamentar USR-PLUS.

Mai mult președintele Klaus Iohannis a convocat la o nouă discuție, marți după amiaza, liderii PNL, urmând să stabilească cum se vor desfășura negocierile pentru viitoarea coaliție de guvernare.