Kelemen Hunor cere consultări cu Iohannis pentru data alegerilor. Poziție contradictorie
- Marinela Sârbu
- 15 octombrie 2020, 15:41
Kelemen Hunor a declarat, pentru Europa Liberă, că președintele Klaus Iohannis ar trebui să cheme partidele la consultări pentru a discuta despre data alegerilor parlamentare. Poziția liderului UDMR, care l-a atacat foarte dur pe președinte în urma unor declarații despre Marcel Ciolacu și Ungaria, este extrem de complicată - vrea alegeri pe 6 decembrie, dar e de acord și ca Parlamentul s-o stabilească.
Cabinetul Orban a stabilit pe 3 septembrie, prin Hotărâre de Guvern, că alegerile parlamentare se vor desfășura pe 6 decembrie.
Curtea Constituțională a decis ieri că Hotărârea își va „înceta de drept efectele” după intrarea în vigoare a legii care dă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor, scrie europalibera.org.
Astfel, întreg calendarul pentru alegerile parlamentare ar putea să fie aruncat în aer. Contextul epidemiologic ridică și el semne de întrebare, în condițiile în care numărul infectărilor a ajuns la recordul de peste 4.000 de cazuri pe zi.
Poziție ciudată a liderului UDMR
Kelemen Hunor a precizat pentru Europa Liberă poziția UDMR: susține legea prin care Parlamentul decide data alegerilor, dar susține și ca parlamentarele să aibă loc pe 6 decembrie.
„Dacă amânăm alegerile, nu înseamnă că dispar brusc îmbolnăvirile. Am avut alegeri locale și din cauza scrutinului sunt convins că nu am avut mai multe cazuri. În alte state nu a existat un scrutin electoral și tot vedem o creștere a cazurilor. Nu există o legătură de nici un fel între o zi de alegeri și cazurile de coronavirus”, a subliniat liderul UDMR.
Kelemen Hunor îl avertizează pe președintele Iohannis că s-ar putea ajunge în situația în care să fie obligat să promulge legea care anulează data alegerilor.
„Președintele ar trebui să cheme partidele la consultări să vedem cum putem gestiona cât mai eficient situația creată de această lege, decizia Curții și situația sanitară. Președintele are obligația de a discuta cu toți liderii parlamentari. Altfel nu văd ce soluție va exista. Președintele are un rol constituțional extrem de important, ar trebui să intre în rolul său, consultări cu partidele parlamentare cât mai repede”, a precizat președintele UDMR.
„Nu trebuie politizată pandemia”
Liderul Uniunii a adăugat că tema infectărilor nu ar trebui politizată, iar România trebuie să evite o prăbușire a sistemului sanitar.
În tabăra celor care susțin ca alegerile să se desfășoare la termen regăsim PNL, USR-PLUS, UDMR și PMP. Amânarea scrutinului este dorită de PSD, care invocă motive sanitare, dar și de Pro România și ALDE.
Președintele Iohannis deține un rol-cheie. El poate promulga rapid legea și să anuleze astfel Hotărârea de Guvern prin care s-a stabilit ca data alegerilor să fie 6 decembrie. Totodată, într-un termen de zece zile, Klaus Iohannis are dreptul să trimită legea la reexaminare, câștigând astfel timp. Varianta a doua este așteptată să fie agreată de președinte.
În cazul în care ajunge din nou în Parlament, nu sunt șanse foarte mari ca președintele să aibă câștig de cauză. Cel mai probabil, legea o să rămână în forma actuală.
„Am avut o discuție astăzi (n.r. – ieri) cu Marcel Ciolacu legată de proiectul de lege și întrebarea a fost ce facem dacă președinte întoarce legea în Parlament. Eu am spus că poziția noastră legată de lege nu se schimbă, Parlamentul trebuie să stabilească data alegerilor. Am votat acest proiect și îl vom vota și a doua oară”, a declarat Kelemen Hunor pentru Europa Liberă.
PSD își poate asigura astfel votul alături de aliații săi și de UDMR.
Cu toate acestea, nici în aceste condiții data alegerilor nu se modifică automat. Legea reexaminată poate să fie din nou atacată la Curtea Constituțională și trebuie așteptată din nou motivarea deciziei.
Abia după acest moment, dar având la dispoziție alte zece zile, Klaus Iohannis o să fie obligat să promulge legea prin care Parlamentul decide data alegerilor. Dacă acest lucru se întâmplă până în 6 decembrie, organizarea scrutinului e pusă în pericol, deoarece HG își va fi încetat efectele. Dacă promulgarea apare după aceasta dată, alegerile au fost deja organizate.