Evenimentul Zilei > Social > Liber la vaccinarea cu serul AstraZeneca. Ce s-a schimbat de luni la programare
Liber la vaccinarea cu serul AstraZeneca. Ce s-a schimbat de luni la programare

Liber la vaccinarea cu serul AstraZeneca. Ce s-a schimbat de luni la programare

După ce a fost eliminată restricţia de vârstă, comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că se pot face programări pe platforma pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca.

Liber la vaccinarea cu serul AstraZeneca. Astfel, se pot vaccina persoanele cu vârsta peste 18 ani incluse în etapa a doua. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că se pot face programări pe platforma electronică pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca. Având în vedere faptul că a fost eliminată restricţia de vârstă. Astfel, se pot vaccina persoanele de peste 18 ani incluse în etapa a doua.

Programări pe platforma electronică

„Cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, pe platforma electronică se pot realiza programări pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca, ca urmare a eliminării restricţiei de vârstă. Vaccinul se adresează persoanelor cu vârste de peste 18 de ani care, potrivit Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoanele cu boli cronice şi persoanele cu dizabilităţi”, a transmis CNCAV.

Programarea se poate face individual, prin aparţinători sau prin direcţiile de asistenţă socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei electronice, a medicului de familie/ curant, cât şi prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui judeţ în parte, disponibile pe platforma de informare: https://vaccinare-covid.gov.ro.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşele curente, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti. În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare, sens în care, periodic, ţara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populaţiei. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicaţia de programare se actualizează şi permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.

Regula în alte țări europene

Începând de luni, în România s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

În România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca a fost recomandată până acum pentru grupa de vârstă 18-55 de ani. Mai multe țări europene, printre care Germania, Spania, Austria, Olanda, Italia și Belgia au limitat vârsta pentru AstraZeneca la 65 de ani.

Noi reguli de programare la vaccinare. Ce trebuie să faci din 15 martie

Noi reguli de programare la vaccinare. Modul de programare pentru vaccinarea anti-COVID se schimbă. Modificările vor intra în vigoare începând din 15 martie, anunță autoritățile sanitare. Secretarul de stat Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului național de coordonare a vaccinării împotriva coronavirusului (CNCAV)a făcut anunțul.

Andrei Baciu a declarat că din 15 martie vom putea accesa şi ne vom înregistra mult mai ușor pe platforma de vaccinare. Astfel, vom putea să ne alegem și centrul de vaccinare la care dorim să ne imunizăm. Astfel, vom putea vedea și câte persoane mai sunt în fața noastră, programate pentru vaccinare.

„Când intrăm pe platformă, o să vedem centrele de vaccinare şi ne alegem un centru de vaccinare. Iar atunci când ne alegem respectivul centru, noi o să vedem câte persoane sunt în faţa noastră. Astfel vom ști cam când ne-ar veni rândul. În momentul în care ne vine efectiv rândul să ne vaccinăm, vom fi anunţaţi prin SMS pentru confirmare. Pentru că se poate întâmpla o situaţie în care să fii plecat din localitate şi atunci este important ca centrul de vaccinare să ştie aceste informaţii. Tocmai pentru a putea aloca pe altcineva şi a nu pierde doze”, a declarat Andrei Baciu.