Evenimentul Zilei > Social > Vaccinul AstraZeneca are efecte adverse mai severe ca Pfizer și Moderna? Iată răspunsul unui expert
Vaccinul AstraZeneca are efecte adverse mai severe ca Pfizer și Moderna? Iată răspunsul unui expert

Vaccinul AstraZeneca are efecte adverse mai severe ca Pfizer și Moderna? Iată răspunsul unui expert

Vaccinul AstraZeneca are efecte adverse mai severe ca Pfizer și Moderna? Iată răspunsul unui expert cu privire la acest vaccin.
Vaccinul AstraZeneca are efecte adverse mai severe ca Pfizer și Moderna? Profesorului de sănătate Răzvan Cherecheş a dat câteva explicaţii în acest sens. Într-un clip video postat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii, expertul răspunde la o întrebare pe care ne-o punem cu toţii în ultima perioadă.
Vaccinul AstraZeneca nu are are efecte adverse mai severe decât serurile Pfizer și Moderna. Este opinia profesorului de sănătate publică de la Universitatea Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș.

Vaccinul AstraZeneca are efecte adverse mai severe ca Pfizer și Moderna?

„Nu. Efectele adverse relativ comune sunt: una din 10 persoane poate să dezvolte dureri la locul injectării, dureri articulare, durere de cap, febră până la 38 de grade, diaree, greață, vărsături. Aceste reacții durează 24 – 48 de ore”, explică Răzvan Cherecheș.

Şi continuă: „Una din 100 de persoane poate să dezvolte roșeață sau umflătură la locul injectării.

Una din 1.000 de persoane poate să dezvolte lipsa apetitului, amețeală, transpirație, ușoare umflături ale ganglionilor limfatici de la subsoara mâinii în care a fost injectată.

Aici apare o diferență față de vaccinul Pfizer, care poate să dea insomnie.

Una din 100.000 de persoane poate să dezvolte reacții alergice. Acesta fiind cel mai serios efect advers al vaccinului AstraZeneca identificat până în acest moment,
În concluzie: Efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca nu sunt mai severe decât efectele adverse ale vaccinurilor Pfizer sau Moderna”, a mai spus profesorul Cherecheș în video de mai sus.

Austria suspendă imunizarea cu AstraZeneca după decesul unei persoane

Autoritățile austriece au suspendat vaccinările ca măsură de precauție după ce a murit o persoană de 49 de ani. Aşadar, este alertă în Austria după ce în urma administrării vaccinului AstraZeneca, o persoană a murit iar alta este în stare gravă. Autoritățile au suspendat preventiv imunizarea. Mai multe despre situaţia din Austria puteţi citi aici: Austria suspendă imunizarea cu AstraZeneca. O persoană a murit, alta în stare gravă