Evenimentul Zilei > Actualitate > Vaccinul AstraZeneca nu mai are restricții în România. Cine se poate vaccina
Vaccinul AstraZeneca nu mai are restricții în România. Cine se poate vaccina

Vaccinul AstraZeneca nu mai are restricții în România. Cine se poate vaccina

Campania de vaccinare din România a primit un ajutor, datorită ultimei decizii anunțate în privința serului de la AstraZeneca.

Decizie importantă luată în campania de vaccinare ce are loc în România, și care vizează AstraZeneca. Au fost eliminate restricțiile de vârstă, iar vaccinul va putea fi administrat tuturor persoanelor care au vârsta majoratului. Până astăzi, doar persoanele de până în 55 de ani se imunizau cu AstraZeneca.

Anunțul a fost făcut de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. „În urma recomandărilor Grupului Ştiinţific şi Medical din cadrul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunţării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca”. A fost anunțul făcut de reprezentanții Comitetului.

Campania de vaccinare din România, sprijinită de ultima decizie legată de AstraZeneca

Această schimbare a fost adoptată ca urmare a apariţiei noilor date ştiinţifice, a experienţei şi deciziilor altor state europene. Dar şi a recomandărilor oficialilor de la OMS. În ceea ce privește prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2. Context în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulţilor cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

Vaccinul ajută sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi şi globule albe specializate. Acestea acţionează împotriva virusului, oferind protecţie contra coronavirusului.

Valeriu Gheorghiță nu înțelege de ce românii nu au încredere prea mare în vaccinul AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță, omul care coordonează campania națională de vaccinare, a spus că a observat o neîncredere a românilor vizavi de AstraZeneca. Oficialul a precizat că nu există probleme cu acest vaccin, care este la fel de bun ca și celelalte folosite pentru imunizare. În ceea ce privește ridicarea restricției de vârstă, Gheorghiță a dat exemplul Marii Britanii. Acolo unde AstraZeneca a fost administrat și cetățenilor trecuți de 65 de ani. Iar vaccinarea sa dovedit a fi una de scucces a mai afirmat Valeriu Gheorghiță.