La New York, vaccinurile se aruncă la gunoi

La New York, vaccinurile se aruncă la gunoi

Normele rigide de distribuire a vaccinurilor anti-COVID la New York au făcut ca numeroase doze să fie aruncate, din cauză că au expirat.

La New York, vaccinurile zac nefolosite și multe se aruncă la gunoi din cauza prostiei politicienilor.

Guvernatorul New Yorkului, Andrew Cuomo, a stabilit ca, în faza inițială, vaccinurile să fie distribuite unui număr restrâns de persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Fazei 1A, doar angajații din sistemul sanitar, pacienții și personalul din aziluri, medicii legiști și anumiți angajați în domeniul funerar aveau dreptul la vaccin, scrie New York Times.

Două treimi din doze rămase nefolosite

Regulile rigide au făcut ca vaccinurile să zacă în frigidere fără a fi folosite. În orașul New York, doar 167.949 din 489.325 de doze au fost administrate. Aceasta înseamnă că 66% au rămas nefolosite. La nivelul statului, au fost folosite circa jumătate din doze.

Vaccinul COVID a fost disponibil începând cu jumătatea lui decembrie. Până la 1 ianuarie, „88.140 de persoane au fost injectate cu prima din cele două doze, adică 1% din populație”.

Clinica Callen-Lorde Community din Manhattan a primit o mică livrare de vaccin de la Moderna pentru a-și imuniza personalul. Timp de două săptămâni, mai bine de jumătate din cele 600 de doze au zăcut în frigidere.

Frica de lege

Dr. Peter Meacher, directorul medical al clinicii, spune că le-ar fi administrat vaccinul pacienților cu risc mare, dar s-a temut să nu încalce normele statului.

Lista restrânsă a celor cărora li s-a permis să fie vaccinați a făcut ca o parte din vaccinuri să fie aruncate.

Bill Neidhardt, secretarul de presă al primarului Bill de Blasio, a dezvăluit că spitalele „nu au putut distribui o parte din doze din cauza reglementărilor stricte, sau chiar au trebuit să le arunce”.

„Este absolut exasperant”, a spus el. „Rămâi mut.”

Ruptură între Democrați

Regulile rigide de administrare a vaccinurilor au provocat o ruptură între Democrații Cuomo și de Blasio. Primarul a cerut guvernatorului să extindă lista persoanelor care se pot vaccina legal.

Abia vineri Cuomo (foto) a făcut-o. El a inclus persoanele de peste 75 de ani, profesorii, personalul de pe ambulanțe, angajații din securitatea publică și personalul de pe transportul în comun.

Grupul lărgit a fost autorizat să fie vaccinat începând de luni.