Evenimentul Zilei > Social > Înmormântările, interzise duminica. Motivul este incredibil
Înmormântările, interzise duminica. Motivul este incredibil

Înmormântările, interzise duminica. Motivul este incredibil

Într-un oraș important al țării, răposații nu pot fi înmormântați creștinește duminica. Autoritățile încearcă să explice mai mult sau mai puțin credibil inedita situație, desprinsă parcă din paginile lui Urmuz sau Eugen Ionescu.

Decizia a fost anunțată pe Facebook de reprezentanții societății edilitare care administrează cimitirele din orașul Galați. Măsura intră în vigoare chiar din această săptămână, potrivit Știripesurse. „Anunț important. Începând cu data de 23.08.2021 nu se mai fac înhumări duminica, ca urmare a deciziei nr.281/19.08.2021, decât dacă decesul s-a produs în urma infecției cu SARS CoV-2”, a anunțat directorul societății edilitare Gospodărire Urbană, Dragoș Magearu.

„Duminică depănați amintiri cu mortul”

Cum era de așteptat, numeroși gălățeni au reacționat pe rețele de socializare. „Asta mai lipsea! De parcă îți alegi ziua în care să mori. Mare ți-e grădina Doamneee”, a comentat o gălățeancă. Mulți locuitori ai urbei de la Dunăre au făcut haz de necaz. „Duminică depănați amintiri cu mortul”, a remarcat o femeie. „Nu mai înjurați degeabă și vă amărâți!!! Duminică să duceți decedatul în față la Gospodărire și să-l lăsați acolo!”, a sugerat un bărbat.
În replică, directorul societății edilitare a explicat că înmormântările nu erau permise nici până în prezent. La Serviciul Cimitire programul de lucru este de luni până joi în intervalul orar 8.00 -18.00, vineri și sâmbătă de la 8.00 la 14.00, iar duminica nu se lucrează. Totuși, înhumările se făceau și duminica deoarece groparii veneau la cimitir în timpul lor liber. Documentul își propune să elimine această cutumă care contravine legii, a mai precizat Dragoș Magearu.

Groparii veneau și duminica, dar „în timpul liber”

„Eu înțeleg nemulțumirea oamenilor. Noi ne dorim să oferim niște servicii cât mai bune la niște standarde europene, ca în toate țările civilizate. Nu am făcut decât să respectăm ce ne-a transmis ITM, în urma unor controale. Acest program este implementat de foarte mult timp. Nu se fac înhumări duminică. Groparii veneau la muncă duminică, dar fără să fie chemați de noi în mod oficial. Ei vin pentru că știu că primesc de la fiecare persoană care solicită înhumare acea atenție.

Legea morților de COVID-19
Înmormântare în vremea pandemiei

Eu nu am făcut decât să dau o decizie ca director general să schimb această cutumă, să le impun să nu mai vină la muncă. Era un mers al lucrurilor cunoscut de toată lumea, însă în urma unor verificări cei de la ITM ne-au recomandat să găsim o soluție pentru a respecta legislația”, a declarat directorul Dragoș Magearu.

Reprezentantul societății edilitare gălățene mai spune că nu găsește angajați pentru acest post. Totuși departamentul juridic al instituției încearcă să găsească soluții astfel încât înmormântările să fie permise și duminica.