Evenimentul Zilei > Actualitate > Fără coroane funerare de plastic în cimitire. Preoții le sugerează credincioșilor să vină cu flori naturale
Fără coroane funerare de plastic în cimitire. Preoții le sugerează credincioșilor să vină cu flori naturale

Fără coroane funerare de plastic în cimitire. Preoții le sugerează credincioșilor să vină cu flori naturale

Reprezentanții mai multor biserici ortodoxe din România solicită credincioșilor să depune în cimitire flori naturale, în locul coroanelor funerare artificiale, care afectează mediul.

Un număr de parohii din România solicită credincioșilor să renunțe la coroanele de plastic puse pe mormintele celor trecuți din viață, iar, în schimb, să ducă la cimitir doar flori naturale. Printre acestea se numără și Episcopia Ortodoxă Caransebeș. Ca să nu-și piardă afacerile, firmele producătoare de coroane funerare s-au oferit să recicleze obiectele din plastic.

Parohiile din România solicită credincioșilor să renunțe la coroanele funerare de plastic

Mai multe parohii din România solicită credincioșilor să renunțe la depunerea de coroane funerare din plastic în cimitire și să apeleze, în schimb, la florile naturale.

„Noi nu le putem interzice fabricarea coroanelor, ci pur simplu le putem limita accesul lor în cimitirele confesionale, adică cele ce aparțin parohiilor”, s-a exprimat, în acest sens, Casian Rușeț, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Caransebeșului.

„Se poate să fie la nivel local, administrativ mă refer, din punct de vedere al cimitirului, o neconcordanță între operatorul de salubritate și administrația cimitirului”, a spus Vasile Trifu, președintele unei asociații de servicii funerare.

Firmele producătoare de coroane funerare au intrat în alertă și au transmis că vânzările scad din cauza îndemnurilor reprezentanților bisericilor ortodoxe.

Firmele producătoare de coroane funerare vor să recicleze plasticul. Investiție de 60.000 de dolari pentru a nu-și pierde afacerile

Astfel, pentru a nu-și pierde afacerile, 14 dintre aceste firme au decis să investească într-o specială de reciclat, care costă 60.000 de dolari. Aceasta ar urma să fie amplasată la Oradea.

„Noi cu Oradea am semnat un protocol, dar ne dorim să semnăm cu toate cimitirele din țară care ne vor cere ajutorul. Colectarea se va face cu mașinile proprii. Le vom duce la Sighetu Maramației, vom separa plasticul de metal și mai departe la topitorie”, a explicat Rolland Haidu, administratorul unei firme din domeniu.

„Noi vom colecta și vom recicla pentru dânșii, chiar dacă nu este obligația noastră și totodată le aducem aminte că nu au niciun temei legal pentru interzicerea coroanelor în cimitire”, a mai spus Rolland Haidu, potrivit Digi24.

În prezent, firmele producătoare de coroane funerare așteaptă un răspuns din partea reprezentanților bisericilor ortodoxe, pentru a stabili dacă sunt de acord cu demersul în cauză.

În România, se produc, anual, aproximativ 600 de tone de coroane funerare artificiale. Până în 2021, niciuna nu a fost reciclată. În anul 2019, firmele producătoare în acest domeniu au prezentat o cifră de afaceri de peste 200.000 de milioane de euro.