Război în cimitir. Producători de coroane funerare de plastic dau în judecată Primăria Oradea

Război în cimitir. Producători de coroane funerare de plastic dau în judecată Primăria Oradea

Producătorii de coroane funerare de plastic dau în judecată Primăria Oradea, după ce aceste obiecte au fost interzise în cimitire pentru că sunt poluante și nu pot fi reciclate.

Astfel, aceștia au anunțat că vor da în judecată Administraţia Domeniului Public, subordonată Primăriei Oradea, după ce instituția a interzis depunerea acestui tip de coroane în Cimitirul Municipal.

Începând de la 1 iunie, ADP a interzis vânzarea coroanelor funerare din plastic şi a celor cu inserţii de sârmă în pieţe, dar şi depunerea acestora în cimitir, iar restricţii similare încep să fie aplicate şi în alte localităţi.

Administrația orădeană a decise să interzică aceste coroane pentru că aranjamentele din plastic nu pot fi reciclate fiindcă nu sunt ştanţate cu tipul materialului, iar cele din flori naturale cu inserţie din sârmă nu pot fi făcute compost fiindcă metalul blochează maşinile de tocat. Depunerea lor la groapa de gunoi ca deşeuri nereciclabile ar provoca ADP o cheltuială de 60.000 lei lunar.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De când s-a aflat de Oradea, au început şi preoţii din Arad, Caransebeş, Nădlac, Timişoara, că nu mai e voie cu coroane din plastic. De două săptămâni n-am avut niciun client. Lucrez pe stoc, cu 60 de angajaţi pe care îi plătesc”, se plânge Rózsa Maria, directorul companiei Serplast Oradea, cea mai veche firmă de profil din România, scrie g4media.ro.

Proces împotriva ADP. Soluții ar exista, spun producătorii

Principalii 14 producători din ţară au apelat la o casă de avocatură din Cluj care pregătește un proces împotriva ADP.

Aceștia spun că soluții există. ADP ar putea colecta separat coroanele cu sârmă sau din plastic, ca să nu mai ajungă deşeuri nereciclabile, ar putea face compost din cele naturale ori le-ar putea topi pe cele artificiale pentru a recupera metalul. Totul se poate face cu o taxă verde pe coroane

Potrivit e bihorenu.ro, părţile au la dispoziţie o vară întreagă ca să ajungă la un numitor comun. Dacă nu pentru altceva, măcar pentru a convinge populaţia de justeţea interzicerii coroanelor din plastic, cu inserţie din sârmă sau prea mari.