Evenimentul Zilei > Social > Informații esențiale pentru românii ale căror acte au expirat. Decizia luată de autorități
Informații esențiale pentru românii ale căror acte au expirat. Decizia luată de autorități

Informații esențiale pentru românii ale căror acte au expirat. Decizia luată de autorități

Românii ale căror acte au expirat în această nu trebuie să-și facă griji. Autoritățile vin cu vești bune. Va depinde și de evoluția pandemiei de coronavirus.

O veste bună pentru românii ale căror acte au expirat în această perioadă. Din cauza condițiilor speciale și a restricțiilor, impuse de pandemia de coronavirus, lucrurile s-au schimbat. Astfel că autoritățile au decis că actele ce au depășit termenul de valabilitate pot fi folosite în continuare de posesori.

Detalii pentru românii ale căror acte au expirat

Măsură valabilă cel puțin până la jumătatea lunii iunie a acestui an. După cum stabilește Legea 55/2020, „valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”.

În contextul în care starea de alertă se va aplica până, cel puțin, la jumătatea lunii martie, persoanele care au documente expirate în această perioadă le vor putea folosi. Până la jumătatea lunii iunie a anului în curs, după cum anunță avocat.net.

Există și scenariul în care aceste acte vor putea fi utilizate și după cea de-a doua jumătate a lunii iunie. În situația în care autoritățile vor decide prelungirea stării de alertă.  Printre actele care intră în această discuție se numără: buletinul/ card de identitate, viză de flotant, permisele auto. Și, în unele cazuri, autorizațiile de circulație provizorie, conform sursei citate.

Ce stabilește Legea 55/2020 la nivel de excepție

În cazul autorizației de circulație provizorie, valabilitatea documentului se prelungește. Doar dacă există o poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabilă pentru mașina înscrisă în el.

Legea 55/2020 stabilește și o excepție de la regula prelungirii valabilității documentelor personale cu trei luni de la încheierea stării de alertă. În această situație, dovezile înlocuitoare ale permiselor de conducere (cu drept de circulație) rămân valabile Atât pe toată perioada stării de alertă, dar și timp de zece zile de la încetarea acesteia. Dovezile nu vor rămâne valabile, ca în cazul altor documente, până, cel puțin, în luna iunie.