Anunț optimist făcut de OMS. Au scăzut cu 500.000 cazurile de infectare cu coronavirus pe glob

Anunț optimist făcut de OMS. Au scăzut cu 500.000 cazurile de infectare cu coronavirus pe glob

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat marţi seară, la Geneva, că numărul total al cazurilor noi de COVID-19 este într-o evidentă scădere. Săptămâna trecută s-a ajuns la 2,7 milioane, cu aproximativ 500.000 mai puţine în comparaţie cu săptămâna precedentă.

Anunț optimist făcut de OMS. Potrivit specialiștilor OMS, această reducere de 16% a prelungit scăderea constantă. Aceasta a început de la un vârf de circa 5 milioane de cazuri noi în prima săptămână completă din luna ianuarie.

Tendință descendentă în mare parte a lumii

Săptămâna trecută, toate regiunile lumii au cunoscut o tendinţă descendentă, cu excepţia Orientului Mijlociu. Cu toate acestea, cei 170.000 de pacienţi noi din Orientul Mijlociu au fost depăşiţi numeric de cele 970.000 de cazuri noi în Europa şi cele 1,3 milioane în America.

OMS a contabilizat săptămâna trecută 81.000 de decese asociate noului coronavirus în întreaga lume, o reducere de 10%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenţia sanitară a ONU a declarat că noile variante ale virusului, considerate mai contagioase, s-au răspândit în alte ţări săptămâna trecută, notează Agerpres.

Varianta consemnată pentru prima dată în Marea Britanie a ajuns în prezent în 94 de ţări.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a apreciat săptămâna aceasta într-un raport că această tulpină circulă deja în „multe”, dacă nu în toate ţările din regiune.

Aşa-numita variantă din Africa de Sud este prezentă în 46 de ţări.  Varianta detectată în Brazilia şi Japonia a fost identificată în 21 de ţări.

Transmisibilitate crescută în cazul mutațiilor

În cea mai recentă evaluare de risc pentru Europa, ECDC a avertizat asupra „transmisibilităţii crescute'' observate în cazul mutaţiilor B.1.1.7 (detectată în Marea Britanie), B.1.351 (detectată în Africa de Sud) şi P.1 (detectată în Brazilia). Precum şi posibilitatea ca aceste variante să „crească gravitatea bolii'' şi să diminueze „total sau parţial'' eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 deja autorizate.

Conform datelor oficiale, de la începutul pandemiei de coronavirus și până în acest moment, la nivel mondial au fost înregistrate peste 110 milioane de cazuri de infectare. Aproape 85 de milioane de pacienți au fost declarați vindecați. Bilanțul global al deceselor a depășit 2,4 milioane.

Cele mai afectate state din punctul de vedere al cazurilor de infectare sunt SUA, cu peste 28 de milioane de infectări. Urmează India, cu aproape 11 milioane de îmbolnăviri, și Brazilia, cu aproape 10 milioane de cazuri.