Comisia Europeană va lansa miercuri un program pentru studierea mutaţiilor Covid-19, arată preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru “Les Echos” publicat marţi.

Botezat “Hera incubator”, noul program ” va reuni laboratoarele, autorităţile sanitare, oamenii de ştiinţă şi Comisia Europeană, cu importante fonduri dedicate”, a afirmat ea, fără a specifica sumele.

“De pe acum, şi în paralel cu eforturile privind vaccinurile actuale, trebuie ajutate industriile să-şi dezvolte capacităţile de producţie “a vaccinurilor de a doua generaţie”, mai detaliază lidera CE în acest interviu, explicând că “aceste mutaţii ne îngrijorează mult”.

Un apel pentru a “dezvolta parteneriate mai sistematice între laboratoare”

Bruxellesul a anunţat deja că lansează o nouă agenţie europeană, Health Emergency Response Authority (HERA), pentru a lupta împotriva viitoarelor pandemii şi a asigura o coordonare mai bună a celor 27.

În ce priveşte punerea pe piaţă de noi vaccinuri capabile să răspundă mai bine variantelor de Covid-19, comisarul european pentru sănătate a anunţat duminică o accelerare a procedurilor de autorizare de către Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA).

Preşedinta executivului european face apel de altfel, în acest interviu pentru “Les Echos”, la “dezvoltarea de parteneriate mai sistematice între laboratoare, cu o împărtăşire controlată a licenţelor, dincolo de singura etapă a îmbutelierii”. (Rador)

https://www.letemps.ch/monde/lunion-europeenne-lance-un-programme-dedie-aux-mutations-covid19