Tragedia de la Matei Balș. Încă se caută actele pacienților din pavilionul groazei. Exclusiv

Tragedia de la Matei Balș. Încă se caută actele pacienților din pavilionul groazei. Exclusiv

Una dintre procedurile judiciare extrem de importante care trebuia îndeplinită de anchetatori în cazul groaznicului incendiu de la Institutul Național de Boli de Infecțioase (INBI) ”Matei Balș”, din Capitală, a fost identificarea victimelor. Multe dintre ele carbonizate.

Tragedia de la Matei Balș. Una dintre procedurile judiciare extrem de importante care trebuia îndeplinită de anchetatori în cazul groaznicului incendiu de la Institutul Național de Boli de Infecțioase (INBI) ”Matei Balș”, din Capitală, a fost identificarea victimelor. Multe dintre ele carbonizate.

Personalul medical a primit aprobarea investigatorilor să intre în mai multe saloane din pavilionul 5 pentru a căuta acte de identitate, obiecte personale sau înscrisuri care să ajute la aflarea identității celor care au murit. Salonul despre care se presupune că a fost epicentrul sinistrului va rămâne în continuare sigilat și păzit de poliție. Se vorbește despre o perioadă de trei luni.

Documentele bolnavilor au ajuns la anchetarori sau la spitalele de transfer

Pe măsură ce și-au încheiat cercetările criminalistice - fotografierea, recoltarea de probe și indicii - investigatorii au permis personalului medical al spitalului să intre în saloanele pavilionului groazei . Era foarte important să caute orice documente de identitate sau fotografii care ar fi putut ajuta la aflarea numelor victimelor. Cu atât mai mult cu cât procedura de stabilire oficială a identității bieților oameni care au pierit în sinistru a fost una extrem de complicată atâta vreme cât unele trupuri au fost complet carbonizate.

Ne puteți urmări și pe Google News

De aceea, saloanele de la etajele 1,2 și 3, ale pavilionului 5, cabinetele de la mansardă ale doctorilor și anumite dependințe de la demisol au fost deschise pentru a putea permite personalului medical să caute, și acum, la o săptămână de la tragedie, actele și fișele medicale ale pacienților. Documentele au ajuns la anchetatori - în cazul pacienților decedați  - sau la spitalele unde au fost transferați supraviețuitorii, toți bolnavi de COVID-19.

Identificări științifice, în baza ADN-ul, dar și obișnuite, cu ajutorul fizionomiei și al semnelor particulare

”Au fost făcute mai multe feluri de identificări. În cazurile în care s-a putut, s-au făcut identificări bazate pe fizionomie, pe semne particulare, proceduri efectuate sub îndrumarea anchetatorilor. Pentru trupurile complet carbonizate, imposibil de identificat, s-a folosit ADN-ul. În toate cazurile, însă, identificarea științifică sau cea obișnuită a fost dublată cu verificarea actelor, a fișelor medicale electronice ale bolnavilor, dar și cu declarațiile personalului medical care știa în ce pat stătea ficecare pacient. De aceea, era nevoie ca personalul medical să intre în saloane pentru a căuta actele bolnavilor. Unii dintre pacienți, cei mai puțin afectați de fum sau flăcări, au apucat să-și ia actele când au fost salvați pentru a fi transferați. Dar, cei mai mulți și-au lăsat documentele de identitate în saloane”, ne-a explicat surse judiciare.

Tragedia de la Matei Balș. Saloanele de parterul pavilionului groazei, închise pentru trei luni

Locul despre care se presupune oficial - în urma cercetărilor - că a fost focarul incendiului ucigaș a rămas însă închis. Tot parterul clădirii, adică locul unde se află și cele patru saloane complet distruse de flăcări, sunt în continuare sigilate și păzite de poliție. Chiar dacă investigatorii au anunțat că cercetările au fost încheiate, în acele saloane accesul este în continuare interzis. Și așa va rămâne, se spune, timp de cel puțin trei luni. De aceea, medicii care lucrau în pavilionul 5, în saloanele de la parterul spitalului, vor fi redistribuiți, temporar, în tot spitalul.

”Tot parterul a rămas închis. Nimeni nu are acces acolo, pe acel hol și în saloanele care au ars. Poliția continuă să păzească locul care e împrejmuit cu bandă. Inițial, s-a spus că saloanele în care acei pacienți au murit carbonizați vor rămâne închise doar două-trei săptămâni. Acum, se vorbește de o perioadă mult mai lungă. S-a spus să fim mulțumiți dacă se vor deschide peste trei luni. Saloanele trebuie golite de resturile calcinate, zugrăvite, igienizate. Trebuie adusă aparatură nouă, alt mobilier. Să vedem cât va dura. În tot acest timp, medicii care lucrau în aceste saloane vor fi redistribuiți în tot spitalul”, ne-au dezvăluit surse medicale.

Tragedia de la Matei Balș. Compania de asigurări și-a declanșat propria anchetă

În contextul cheltuielilor care vor urma, al refacerii unei mari părți a pavilionului 5, inspectori de la compania de asigurări cu care spitalul ”Matei Balș” are contract au venit zilele trecute pentru a face primele evaluări ale pagubelor. Investigația privind încasarea poliței de asigurare a fost declanșată, dar banii vor fi plătiți doar după ce investigatorii - polițiști, pompieri, procurori și specialiști de la INSEMEX - vor avea o concluzie finală a cauzelor care au stat la originea tragediei.

Unii bolnavi au murit carbonizați, alții după câteva zile, din cauza complicațiilor. Numărul victimelor, 12

Până acum, incendiul a făcut 12 victime printre pacienții bolnavi de coronavirus internați în pavilionul groazei. Unii au murit pe loc, carbonizați, în saloane. Alții și-au pierdut viața în zilele ce au urmat din cauza complicațiilor ulterioare, cauzate de inhalaraea de fum și de funingine, pe fondul unor grave afecțiuni ale plămânilor infectați cu COVID-19