Meciul legendar de acum 31 de ani care ne-a trimis în SUA
- Florian Olteanu
- 19 noiembrie 2024, 11:01
Meciul legendar de acum 31 de ani care ne-a trimis în SUA. România se califica dramatic pe 17 noiembrie 1993 la Cardiff învingând Țara Galilor.
Tricolorii reușeau în toamna lui 1993, o calificare istorică la un turneu final, World Cup USA 1994. România se lupta cu Belgia pentru primele două poziții. Victoria de la Cardiff era vitală. Meciul a fost unul cu emoții.
Meciul tur cu Țara Galilor. Umilința din Cehoslovacia
În mai 1992, trupa lui Ryan Giggs sau Ian Rush era umilită de Hagi și ai săi cu un sec 5-1. Rush fusese cel care a marcat golul de onoare al galezilor. România urma să joace returul la Cardiff, pe 17 noiembrie 1993. Din mai 1992 până în noiembrie 1993, România a trecut printr-un șoc.
La 2 iunie 1993, Cehoslovacia, la ultima reprezentație fotbalistică sub acest nume, umilea România cu 5-2. Silviu Lung, portarul Naționalei s-a retras. Cornel Dinu, selecționerul a plătit cu funcția, marea umilință.
Meciul retur de la Cardiff - 17 noiembrie 1993
Meciul s-a disputat pe 17 noiembrie 1993 pe stadionul Arms Park din Cardiff. România a avut inițiativa. Tricolorii au deschis scorul prin Hagi, în minutul 33. România a condus până în minutul 60, când Saunders a egalat. Un posibil dezastru ar fi putut să se producă în minutul 65 când gazdele au primit un penalty. Goss centrase în careul nostru, Speed a preluat căzând lângă fundașul Dan Petrescu. Arbitrul Rothlisberger, cu ochii închiși, a dictat penalty.
Bodin a executat penalty-ul iar mingea a nimerit bara. Florin Prunea, succesorul lui Silviu Lung la Națională (alături de Bogdan Stelea) a făcut un meci de senzație în acea seară. Florin Răducioiu aducea extazul în casele românilor, în minutul 83, scorul a devenit 2-1 pentru România,
O calificare de legendă
Meciul de la Cardiff ne-a adus biletele de avion pentru SUA. România jucase în grupă cu Insulele Feroe, Cipru, Cehoslovacia și Belgia. România, prin succesul de la Cardiff a avut același număr de puncte cu Belgia, dar golaverajul României a fost superior. După meciul de la Cardiff, românii aveau +17, belgienii au rămas la +11.
Meciul acela a rămas în memoria celor din fața televizoarelor, prin faptul că galezii au întrerupt transmisia imediat după fluierul final al arbitrului. Țara Galilor rămânea acasă. România va ajunge să joace pentru prima oară și ultima oară până acum, sferturile de finală ale unei Cupe Mondiale. Iar România, în grupe a jucat cu echipe precum Columbia, Elveția, SUA, iar în optimi, a eliminat Argentina. În sferturi, după un meci dramatic, ne-a eliminat Suedia la lovituri de la 11 m.