Haos total în Capitală. STB a intrat într-o grevă spontană, bucureștenii sunt blocați. Cine e în spatele acțiunii

Haos total în Capitală. STB a intrat într-o grevă spontană, bucureștenii sunt blocați. Cine e în spatele acțiunii

O grevă spontană a celor de la STB a paralizat Capitala joi dimineață. Foarte mulți bucureșteni au de suferit pentru că nu pot folosi autobuzele, tramvaiele sau troleibuzele.

UPDATE. Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a vorbit despre greva celor de la STB. „Acțiunea în instanță e depusă la Tribunalul București de STB, care cere să se constate că acțiunea e ilegală. Privind litigiul de muncă, va fi o cerere de intervenție din partea municipalității, pentru că greva afectează viața a sute de mii de bucureșteni.

„Fac apel la șoferi să înțeleagă gravitatea acțiunii lor și să reia activitatea”

Nu e o grevă spontană, ci orchestrată de sindicat, avem dovezi, avem scrise și depuse plângeri penale contra liderilor de sindicat care au orchestrat. Este o grevă politică, principal responsabil e Petrariu, consilier PSD în Consiliul General. Avem dovezi contra lui.

Fac apel la șoferi să înțeleagă gravitatea acțiunii lor și să reia activitatea. Șoferii care participă să știe că sunt deschis la dialog, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat. Aștept să desemneze reprezentanți cu care să stăm de vorbă”, a spus Nicușor Dan.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-au creat ambuteiaje în sectoarele 4 și 6 din București. În zona Unirii, coada de mașini s-a întins pe o distanță de sute de metri. Prefectura București le-a cerut polițiștilor și jandarmilor să meargă în stații să să îi anunțe oameni să nu aștepte pentru că este grevă.

Bucureștenii au mari probleme joi dimineață pentru că s-au trezit în fața unei greve spontane făcute de cei de la STB. Este haos în Capitală, pentru că tramvaiele, troleibuzele și autobuzele nu circulă. Directorul STB, Adrian Criț, a spus că va depune, astăzi, la ora 9:00, o plângere la Tribunalul Capitalei în legătură cu greva spontană. El acuză că angajații societății sunt manipulați de sindicate și spune că a primit dovezi legate de neregulile petrecute în ultima lună.

Grevă spontană la STB, mulți bucureșteni nu au mai avut cu ce ajunge la serviciu

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (TPBI) face apel la conducerea Societăţii de Transport Bucureşti (STB) şi la salariaţii operatorului să asigure cel puţin o treime din capacitatea de transport necesară atât în Bucureşti, cât şi în zona metropolitană, în condiţiile în care joi dimineaţa nu a fost scoase pe traseu niciun vehicul din cauza unui protest al salariaţilor.

„Având în vedere că, în dimineaţa zilei de joi, 20.01.2022, STB SA nu a scos niciun vehicul pe traseu ca urmare a unui protest al salariaţilor, TPBI face apel la conducerea şi la salariaţii operatorului să respecte prevederile legale şi, indiferent de situaţia negocierilor, să asigure cel puţin o treime din capacitatea de transport necesară atât în Bucureşti, cât şi în zona metropolitană. Pentru situaţii urgente neprevăzute, TPBI este pregătită cu un program minimal de transport pentru operatorul STB SA, prin care să fie asigurată o treime din capacitatea normală de transport.

Conform reglementărilor, TPBI a indicat în acest program traseele esenţiale şi modul recomandat de împărţire a parcului redus de vehicule, pentru ca locuitorii Capitalei să se poată deplasa către principalele puncte de interes ale oraşului şi să se menţină legăturile cu staţiile de metrou", a anunţat TPBI într-un comunicat de presă.

VEZI GALERIE FOTO Poza 1/15

Conducerea STB a anunțat că greva este ilegală

Conducerea societăţii a transmis că întreruperea lucrului este o acţiune ilegală şi nu se vor plăti orele nelucrate salariaţilor implicaţi. „Ca urmare a protestului ilegal al unor salariaţi din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanţilor Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziţionate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze.

Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, fără a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităţilor, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalţi operatori de transport din zona metropolitană”, se afirmă în anunţul societăţii postat pe site-ul propriu.