Evenimentul ZileiInternationalGheorghe Dimitrescu, consulul României la Bonn, rechemat în țară și urmărit penal

Gheorghe Dimitrescu, consulul României la Bonn, rechemat în țară și urmărit penal

Gheorghe Dimitrescu, consulul României la Bonn, rechemat în țară și urmărit penal
Gheorghe Dimitrescu, consul general, șef al Consulatului General al României la Bonn, Republica Federală Germania, a fost rechemat în țară. Dimitrescu este urmărit penal în dosarul vizitei lui Liviu Dragnea în SUA.

Hotărârea privind rechemarea lui Gheorghe Dimitrescu, consulul României la Bonn, a fost luată vineri, în urma ședinței de guvern.

Gheorghe Dimitrescu este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru cumpărare de influență în dosarul vizitei lui Liviu Dragnea în SUA.

La data faptei, Gheorghe Dimitrescu era consilier parlamentar.

O societate offshore din insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la un om de afaceri, suspect în cauză, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid.

Foloase constând în:

-asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA (Washington, 17-21 ianuarie 2017),  în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari.

-acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare.

– asigurarea unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte.

Banii respectivi ar fi fost plătiți, în mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi în Cipru.

Societate controlată de omul de afaceri român cu ajutorul altor două persoane, suspecte în cauză.

Context în care Liviu Dragnea ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român influența reală pe care o avea față de premier. Dar și față de alți membri ai Guvernului.

Dragnea i-a promis că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care afaceristul le avea în România.

În perioada mai – octombrie 2017, Dragnea și-ar fi folosit autoritatea și influența (…) față de Dimitrescu, precum și față de alte două persoane.

Servicii de lobby în valoare de 100.000 de dolari

În scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid (…). Constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 dolari.

Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru perfectarea unor vizite ale lui Dragnea cu înalți oficiali din SUA.

Pata sumei de 100.000 USD ar fi fost efectuată de o societate americană cu sediul în New York.

Cât costă un post de consul la Bonn

Societate deținută de un cetățean româno-american, urmând ca acestuia să i se restituie în România suma de 100.000 euro.

Restituire prin intermediul unei rude. Lucru care s-ar fi și întâmplat, suma fiind procurată în parte de Gheorghe Dimitrescu, respectiv 45.000 euro.

În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu, în iunie – iulie 2017, Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia influența reală pe care o avea asupra ministrului de Externe.

Promițând că îl va determina pe demnitar să îl desemneze pe Dimitrescu în funcția de consul general al României la Bonn. Ceea ce s-a și întâmplat, potrivit DNA.

 


Accesează: