Evenimentul Zilei > Actualitate > Liviu Dragnea, urmărit penal într-un nou dosar. Acuzațiile oficiale ale procurorilor DNA
Liviu Dragnea, urmărit penal într-un nou dosar. Acuzațiile oficiale ale procurorilor DNA

Liviu Dragnea, urmărit penal într-un nou dosar. Acuzațiile oficiale ale procurorilor DNA

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea a fost chemat la DNA într-un dosar care are legătură cu vizita sa din Statele Unite din anul 2017. Dragnea a participat la evenimentul de inaugurare a președintelui Donald Trump.

Liviu Dragnea a fost citat la DNA în dosarul privind vizita sa din SUA, din 2017, la inaugurarea președinției lui Donald Trump.

La ieșirea din sediul DNA, avocata acestuia, Flavia Teodosiu, a declarat că Liviu Dragnea a fost pus sub urmărire penală în dosarul vizitei efectuată de acesta în 2017 în SUA. Acesta este acuzat de trafic de influență.

Acuzațiile oficiale ale DNA

I. În perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la un om de afaceri, suspect în cauză, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:

– asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,

– asigurarea unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, controlată de omul de afaceri român cu ajutorul altor două persoane, suspecte în cauză.

În acest context, Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, suspect în cauză, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care omul de afaceri român le avea în România.

Liviu Dragnea, urmărit penal într-un nou dosar. Acuzațiile oficiale ale procurorilor DNA

II. În perioada mai – octombrie 2017, Dragnea Nicolae-Liviu și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de suspectul Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD. Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani.

Acuzat de trafic de influență

În scopul ascunderii adevăraților beneficiari ai serviciilor de lobby, respectiv Dragnea Nicolae-Liviu și partidul politic, plata sumei de 100.000 USD ar fi fost efectuată de o societate americană cu sediul în New York, deținută de un cetățean româno-american, urmând ca acestuia să i se restituie în România suma de 100.000 euro prin intermediul unei rude, lucru care s-ar fi și întâmplat, suma fiind procurată în parte de suspectul Dimitrescu Gheorghe, respectiv 45.000 euro.
În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie – iulie 2017, Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe Dimitrescu Gheorghe în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.

Știrea inițială

Citația pe numele său ar fi fost emisă la începutul săptămânii, iar Dragnea ar trebui să fie adus la sediul DNA în jurul orei 14. În același dosar ar mai fi vizat și un fost consilier al fostului deputat Florin Iordache. Este vorba despre fostul consulul general al României la Bonn, Gheorghe Dimitrescu.

Presa a relatat la vremea respectivă că acesta ar fi fost numit consul pentru că ar fi obținut invitația pentru Liviu Dragnea. El ar fi plătit unei firme de lobby suma de 100.000 de dolari, din partea PSD. În schimb, compania urmau să intermedieze o serie de întâlniri, pentru Liviu Dragnea, cu oficiali de la vârful administrației americane.

George Maior, martor în dosarul lui Liviu Dragnea de la DNA

În acest dosar a mai fost audiat, în urmă cu aproape doi ani, și George Maior, ambasadorul României în SUA. La ieșirea din sediul DNA, acesta a confirmat că a fost chemat ca martor într-un dosar care vizează vizita lui Liviu Dragnea în SUA, Liviu Dragnea.

„Dosarul este în procedură, nu pot oferi detalii, dar discuția foarte plăcută”, a declarat Maior la ieșirea din sediul DNA.

George Maior a precizat că, nici el și nici ambasada nu au fost implicați în organizarea vizitei în America.

Liviu Dragnea la închisoare

În prezent, Liviu Dragnea ispășește o condamnare de 3 ani și 6 luni de închisoare. Aceasta a fost pronunțată în mai 2019 de Înalta Curte de Casație și Justiție dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins miercuri, 13 ianuarie o nouă cerere în care Liviu Dragnea. Fostul lider PSD a solicitat revizuirea condamnării de trei ani şi jumătate de închisoare.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.