Evenimentul Zilei > International > Ziua morților pentru Kim Jong-un. Comandantul Suprem și-a vizitat îmbălsămații
Ziua morților pentru Kim Jong-un. Comandantul Suprem și-a vizitat îmbălsămații

Ziua morților pentru Kim Jong-un. Comandantul Suprem și-a vizitat îmbălsămații

Corpurile neînsuflețite al bunicului lui Kim Jong-un, Kim Ir-sen, și al tatălui acestuia, Kim Jong-il, se află conservate în Palatul Soarelui Kumsusan.

Spre deosebire de Rusia, care are o singură mumie comunistă, Lenin, Coreea de Nord se poate lăuda cu două. În imensa clădire a Palatului Soarelui Kumsusan (fostă reședință a lui Kim Ir-sen) se află îmbălsămați (cu ajutorul experților ruși) „președintele etern” și fondatorul Coreei de Nord, Kim Ir-sen, și fiul acestuia, Kim Jong-il, tatăl actualului lider de la Phenian, Kim Jong-un.

După moartea lui Kim Ir-sen, Kim Jong-Il a transformat uriașa clădire în mausoleul tatălui său. Lucrările, faraonice, au costat sume colosale, pe spinarea nord-coreenilor, și așa chinuiți de un regim care a transformat țara într-o închisoare.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un „a vizitat mausoleul în care se odihnește regretatul său tată și fostul lider Kim Jong-il”, a informat, joi, agenția de presă nord coreeană KCNA.

„Kim și-a omagiat părintele la Palatul Soarelui Kumsusan, cu ocazia celei de-a noua comemorări a decesului lui Kim Jong-il, care a încetat din viață în 2011”.

Data vizitei nu a fost menționată de agenția nord-coreeană dar, de regulă, KCNA raportează activitățile lui Kim o zi mai târziu.

„În sala în care se odihnește Kim Jong-il, Comandantul Suprem s-a închinat cu o profundă venerație față de cel care și-a dedicat întreaga viață țării și oamenilor, cu dragoste și dăruire caldă până în ultimul moment al vieții sale revoluționare”, notează KCNA, citată de agenția sud-coreeană Yonhap.

Au jurat să respecte linia defunctului

Kim a fost însoțit de sora sa, puternica și influenta Kim Yo-jong, și de alți consilieri apropiați, între care Choe Ryong-hae, numărul doi al Coreei de Nord și președinte al prezidiului Adunării Populare Supreme (SPA) și Ri Pyong-chol, vicepreședinte al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor.

Oficialii s-au angajat să apere ferm ideile „regretatului lider” și să „își îndeplinească obligațiile sub conducerea liderului suprem Kim Jong-un”, potrivit  KCNA.

Nu sunt oferite alte detalii despre ceremoniile din sala unde odihnește tatăl lui Kim. În aceeași clădire se află și trupul conservat al lui Kim Ir-sen, în altă sală, într-un sarcofag de cristal, acoperit cu steagul Partidului Muncitorilor.

În trecut, Coreea de Nord a organizat ceremonii la scară largă la Phenian pentru a comemora trecerea în neființă a tatălui lui Kim.

Dar se pare că nu va găzdui evenimente publice masive anul acesta, pe fundalul unei campanii în curs împotriva pandemiei Covid-19.

Un alt amănunt este că acest an nu se termină cu „0” sau „5”, cazuri în care Phenian organizează de obicei mari evenimente.

Foto: Rodong Sinmun