Ghizii prezintă muntele ca „ Pământul sfânt al revoluției noastre” . Regimul nord-coreean este ateu , cu propria ideologie (Juche), care proclamă că „omul este stăpân pe toate lucrurile”.

Cu toate acestea, metafore cvasi-religioase abundă pe muntele Paektu, un vulcan adormit la granița dintre Coreea de Nord și China. Muntele este considerat leagănul poporului coreean.

Și, potrivit versiunii oficiale, Kim Jong Il, fiul și urmașul fondatorului regimului, Kim Ir-Sen (Kim IL-Sung ), s-a născut într-o „tabără secretă de gherilă”, pe care tatăl său a înființat-o împotriva „ocupantului japonez”. Este un loc de pelerinaj la care trebuie să participe sute de mii de nord-coreeni crescuți în cultul personalității primei dinastii comuniste din istorie: dinastia Kim.

Kim Jong Il „s-a născut în condiții dificile”, explică ghidul Kim Un Sim. „Nu într-o casă de lux, ci într-o cabană din bușteni”, în timp ce afară mercurul termometrelor putea să indice și minus 40 de grade.

Mama sa, Kim Jong Suk, care bineînțeles că aparține și ea panteonului revoluționar nord-coreean, nu putea mânca decât ciorbă de ierburi uscate și porumb, a explicat ghidul.

„Luptătorii de gherilă plângeau de milă când vedeau că generalul nostru, care avea doar două luni, (sic!) avea așa puțină mâncare, și îi aduceau hrană și lapte de capră”, spune ghidul.

La nașterea (anunțată de o rândunică) tatălui actualului președinte nord-coreean, o stea a lucit pe cer iar gerul crâncen s-a transformat în primăvară. Brusc, a apărut și un curcubeu dublu (ca bonus pesemne)

Potrivit ghidului, citat de AFP, această tabără secretă a fost, din 1936, baza în care Kim Ir- Sen a organizat rezistența în urma căreia „a obținut în sfârșit eliberarea istorică a țării”.

Evident, nu a menționat rolul bombardamentelor atomice americane în înfrângerea Japoniei și sfârșitului, în 1945, a 35 de ani de ocupație japoneză.

Muntele Paektu (situat între China și Coreea de Nord)este și locul nașterii regelui Tangun, „nepotul Cerului” și fondatorul primului regat coreean.

Plasată pe acest munte, nașterea lui Kim Jong-Il ancorează dinastia Kim în tradițiile sacre nord-coreene. Iar pentru regim, Kim Jong-un, actualul lider, aparține prin descendență „liniei Paektu”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE