Evenimentul Zilei > Politica > Consilierul lui Florin Iordache, consul general la Bonn
Consilierul lui Florin Iordache, consul general la Bonn

Consilierul lui Florin Iordache, consul general la Bonn

Consilierul vicepreședintelui Camerei Deputaților, Florin Iordache, este noul consilier general al României la Bonn, potrivit unei decizii publicate joi în Monitorul Oficial. Gheorghe Dimitrescu este care ar fi purtat discuţii cu o firmă de lobby pentru o vizită a lui Liviu Dragnea în SUA, după ce ce o serie de documente postate pe site-ul Departamentului american de Justiţie au fost prezentate de presa de peste Ocean.

În Monitorul Oficial au fost publicate atât hotărârea privind rechemarea lui Mihai Botorog din funcţia de şef al Consulatului României la Bonn, cât şi cea de numire a lui Gheorghe Dimitrescu, informează News.ro.

Dimitrescu își va prelua funcția odată cu plecarea lui Botorog, care trebuie să aibă loc în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de rechemare.

Cabinetul Tudose  a adoptat recent hotărârea prin care Mihai Botorog, care se afla din 2012 la post, este rechemat din calitatea de consul general, şef al Consulatului General al României la Bonn, Republica Federală Germania, precum şi cea referitoare la numirea lui Dimitrescu.

Fost consul la Strasbourg şi New York, Gheorghe Dimitrescu este consilier al vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Florin Iordache.

Potrivit unor documente postate pe site-ul Departamentului american al Justiţiei, publicate, la începutul lui noiembrie 2017, pe portalul on-line Legistorm.com, PSD ar fi achitat 100.000 de dolari unei firme de lobby din SUA, Madison & Co, pentru a facilita întâlniri ale liderului social-democrat Liviu Dragnea cu vicepreşedintele Mike Pence, cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan, precum şi cu persoane influente din mediul politic, din presă şi din mediul academic. E-mailurile făcute publice de firma de lobby arată că discuţiile pe acest subiect au fost iniţiate de Gheorghe Dimitrescu.

Informaţiile se regăsesc în contractul de consultanţă dintre Madison&Co şi PSD, postat într-o secţiune a site-ului Departamentului american al Justiţiei dedicată contractelor de acest tip. Reprezentanţii Madison & Co spun că nu au un contract în format oficial standard, întreaga corespondenţă purtându-se pe mail.

În document, Madison & Co se obligă să înceapă să presteze aceste servicii de la data de 22 iunie 2017.

Într-unul dintre e-mailuri, datat 24 aprilie 2017, Dimitrescu spune că este în Slovacia cu vicepreşedintele Camerei şi cere celor de la Madison să faciliteze cât mai curând posibil o întâlnire a lui Dragnea, despre a cărui „vastă personalitate” zice că au mai discutat în 2016, la cel mai înalt nivel la Washington, respectiv cu preşedintele Donald Trump, cu vicepreşedintele Mike Pence şi cu Paul Ryan, întrevederile putând avea loc în SUA sau în orice alt loc în străinătate.

Pe data de 4 mai, Alan Madison îl anunţă pe Dimitrescu că i-a transmis factura şi că imediat după ce va fi făcută plata, grupul de lobby va începe să lucreze. Factura este de 100.000 de dolari pentru „servicii profesionale”  – vizita la Washington DC şi întâlnirile aferente. De asemenea, îi reaminteşte că i-a mai transmis un mail în care propune extinderea obiectivelor vizitei lui Dragnea.

Banii au fost viraţi în patru tranşe: 3 iulie 2017 – 45.000 de dolari, 19 septembrie – 15.000 de dolari, 6 octombrie – 30.000 de dolari, 10 octombrie – 10.000 de dolari.

Madison & Co indică pe site-ul său printre clienţi şi Guvernul României, iar conform unor documente de pe site-ul Departamentului american al Justiţiei,  termenul „Guvernul României” poate însemna şi ambasada României în SUA.

Imediat după apariția informațiilor, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că partidul pe care îl conduce nu a avut contract cu o astfel de firmă.

„Am citit informaţia dimineaţă şi am sunat la partid foarte mirat, mă gândeam că poate cineva din PSD ştie. PSD nu are niciun contract cu o firmă de genul ăsta şi nu a plătit niciun leu. Totuşi, 100.000 e o sumă mică pentru mine, nu? PSD nu are niciun contract. Am verificat de dimineaţă la partid. Nu există”, a afirmat atunci șeful social-democraților.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: