Evenimentul Zilei > Politica > George Simion, despre Ucraina și bătălia de după război. „Este un adevăr incontestabil. Cernăuți e un oraș românesc”
George Simion, despre Ucraina și bătălia de după război. „Este un adevăr incontestabil. Cernăuți e un oraș românesc”

George Simion, despre Ucraina și bătălia de după război. „Este un adevăr incontestabil. Cernăuți e un oraș românesc”

Liderul AUR George Simion a vorbit despre situația românilor din Cernăuți, oraș din Ucraina și capitală istorică a Bucovinei. Președintele unionist al AUR a spus și că românii care locuiesc în acest oraș ar trebui să-și ceară drepturile.

George Simion a declarat că în Ucraina avem de-a face cu o situație specială și că românii din Cernăuți vor trebui să se „bată” pentru câștigarea drepturilor de care sunt privați.

Cernăuți, oraș românesc, amintește George Simion

„Eu am fost acolo, am bătut Basarabia și Bucovina la pas. Bucureștiul trebuie să ceară drepturi acolo. Este o situație specială, dar va trebui după război să ne batem pentru drepturile românilor.

Eu nu am să mă dezic. Orașul Cernăuți este un oraș românesc. Acesta este un adevăr incontestabil. Asta nu înseamnă că nu respectăm realitățile actuale, dar nici să îi abandonăm” a transmis George Simion, liderul AUR.

Ucraina are granițe „nefirești”

Afirmațiile președintelui AUR vin după ce fostul ministru al Educației Andrei Marga a declarat că Ucraina are astăzi „granițe nefirești”, astfel că Bucovina ar trebui cedată României.

Nordul Bucovinei, alături de regiunea Bugeac și Ținutul Herța au fost cedate Ucrainei, ca parte a URSS, în 1939, odată cu semnarea pactului nazisto – sovietic Ribbentrop-Molotov, conform Rgnpress.

Ucraina nu este un stat democratic, spune Andrei Marga

Andrei Marga, fost ministru al Educației și rector al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, a făcut o serie de declarații la Alba Iulia, unde recent și-a lansat ultima sa carte. Acesta a susținut că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii României, Ungariei, Poloniei și Rusiei. Fostul ministru a mai declarat că este nevoie de o nouă ordine de securitate în lume și că Ucraina nu este un stat democratic. Andrei Marga a susținut, practic, divizarea țării vecine.

„Suntem într-o situație absolut specială și o spun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Cât timp nu se rezolvă situația printr-o discuție și cu America, și cu Rusia, și cu Germania, și cu Ucraina și cu China, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a declarat Andrei Marga, în momentul în care a fost întrebat despre războiul din Ucraina.

O nouă ordine mondială

Fostul ministru a mai spus și că marile puteri trebuie să ajungă la o înțelege în privința unei noi structuri de securitate în lume. El a declarat și că România nu trebuie să se implice în Războiul din Ucraina.

„Noi nu avem documentele secrete care au dus la situația din Ucraina. Personal, sunt pentru realismul politic. Ar trebui ca superputerile, Statele Unite, China, Rusia și Uniunea Europeană, să aibă înțelegere pentru o nouă structură de securitate în Europa și în lume. Cât timp nu este această structură de securitate, și încă nu e deocamdată, toate părțile se înarmează și vin pe câmpul de luptă din Ucraina. România nu are ce căuta în acest război. România are toate resursele ca să nu sufere din cauza crizei energetice“, a mai spus fostul ministru.

Andrei Marga a mai susținut și că Ucraina nu este un stat democratic. „Acolo mai e mult până la democrație. La ora actuală, partidele sunt interzise. Acolo sunt oameni foarte bogați care pleacă cu banii din țară. O țară din care marea parte a oamenilor pleacă cu bani n-are cum să fie nici democrată, nici dezvoltată“, a mai declarat Andrei Marga.