Evenimentul Zilei > International > Franța anunță lichidarea unui important lider al Al-Qaida
Franța anunță lichidarea unui important lider al Al-Qaida

Franța anunță lichidarea unui important lider al Al-Qaida

Această intervenție a fost lansată la sfârșitul unei operațiuni la scară largă de către forța Barkhane și aliații săi africani și europeni împotriva grupurilor filiate Al-Qaida și organizației Statului Islamic.

Forţele franceze l-au ucis pe Bah ag Moussa, un lider militar important al filialei nord-africane a reţelei teroriste Al-Qaida, în timpul unei operaţiuni desfăşurate în nord-estul statului Mali, a anunţat vineri ministrul francez al forţelor armate Florence Parly, potrivit Reuters.

Fostul colonel în armata maliană, cunoscut şi sub numele Bamoussa Diarra, era „mâna dreaptă” a lui Iyad Ag Ghali, liderul celei mai active grupări jihadiste din Mali, Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), care a comis numeroase atacuri contra unor militari şi civili în Mali şi Burkina Faso, scrie Agerpres.

„Figură istorică a mişcării jihadiste din Sahel, Bah ag Moussa este considerat responsabil pentru câteva atacuri împotriva forţelor maliene şi international”, a menţionat Florence Parly într-o declaraţie.

Bah ag Moussa, care se afla pe lista teroriştilor urmăriţi de SUA, a fost lichidat marţi într-o operaţiune la care au participat trupe la sol elicoptere şi survine unei serii de misiuni în care forţele franceze au ucis zeci de combatanţi islamişti în ultimele săptămâni.

„Acesta este un succes major în lupta anti terorism”, a adăugat Florence Parly.

Fostă putere colonială, Franţa are peste 5.100 de soldaţi în Africa subsahariană a căror principală misiune este combaterea militantismului islamist în regiune.

Parisul nu se abate de la linia sa militară. „Nu putem dialoga cu grupări jihadiste care nu au renunțat la lupta teroristă”, a declarat recent Florence Parly.

Forța Barkhane este o operațiune anti-insurgență în curs de desfășurare în regiunea Sahel din Africa, care a început la 1 august 2014. Constă dintr-o forță franceză de 4.500 de oameni, cu sediul permanent în N’Djamena, capitala Ciadului.

Condusă de armatele franceze, operațiunea Barkhane se bazează pe o abordare strategică bazată pe o logică de parteneriat cu principalele țări din banda Sahel-Sahariană ( BSS): Burkina-Faso, Mali, Mauritania, Niger și Ciad. În curând, va reuni aproximativ 5.100 de soldați a căror misiune este să lupte împotriva grupurilor teroriste armate și să sprijine forțele armate ale țărilor partenere.