Cel mai căutat terorist al lumii a fost ucis. Liderul Al-Qaida era căutat din 2018

Cel mai căutat terorist al lumii a fost ucis. Liderul Al-Qaida era căutat din 2018

Unul dintre cei mai căutați teroriști din lume, numărul doi al organizaţiei Al-Qaida din subcontinentul indian, a fost ucis de forțele speciale afgane. Pe numele lui Abu Muhsin al-Masri era emis și un mandat de arestare, încă din decembrie 2018.

Liderul al Al-Qaida se afla şi pe lista FBI a celor mai căutaţi terorişti, conform anunţului făcut sâmbătă de serviciul afgan de informaţii.

Egipteanul Abu Muhsin al-Masri, considerat a fi numărul doi al organizaţiei Al-Qaida din subcontinentul indian, a fost ucis în provincia Ghazni din centrul Afganistanului, potrivit anunţului făcut pe Twitter de Direcţia Naţională a Securităţii care nu a oferit mai multe detalii despre operaţiune şi nici despre data la care aceasta a avut loc.

Un mandat de arestare pe numele lui Abu Muhsin al-Masri a fost emis de Statele Unite în decembrie 2018, după inculparea acestuia pentru acordarea de sprijin şi resurse unei organizaţii teroriste străine şi pentru complot în vederea uciderii unor cetăţeni americani, conform FBI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Operaţiunea a avut loc în timpul negocierilor de pace dintre guvernul afgan şi talibani care se desfăşoară în Qatar. Aceste negocieri au fost organizate după un acord încheiat în februarie anul trecut între talibani şi Statele Unite în cadrul căruia miliţia islamistă afgană s-a angajat să nu permită prezenţa extremiştilor pe teritoriul Afganistanului, potrivit AFP şi Reuters.

Faptul că talibanii aflaţi la guvernare la acel moment găzduiau Al-Qaida pe teritoriul Afganistanului a constituit motivul invadării ţării de către Statele Unite după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

Amenințările Al Qaida

În septembrie 2020, Al Qaida a ameninţat din nou săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, care a reeditat caricaturile cu profetul Mahomed cu prilejul procesului atentatului din ianuarie 2015 asupra redacţiei acestei publicaţii.

Informația a fost făcută publică de grupul american SITE, specializat în supravegherea organizaţiilor jihadiste, relatează AFP.

Raidul criminal asupra Charlie Hebdo „nu a fost un incident punctual”, a avertizat organizaţia jihadistă în revista sa publicată vineri, evocând faptele “fraţilor eroi Kouachi”, autorii atacului, pe care l-au revendicat în numele Al-Qaida în Yemen înainte de a fi ucişi de forţele de ordine.