19 ani de la cel mai sângeros atentat din istorie! Cele cinci moduri în care 9/11 a schimbat America

19 ani de la cel mai sângeros atentat din istorie! Cele cinci moduri în care 9/11 a schimbat America

Atacurile de la 11 septembrie, încă subiect de controverse și teorii ale conspirației, au șocat națiunea americană și au dus la schimbări care au modificat politica și cultura SUA. Pentru americani, 11 septembrie 2001 rămâne punctul de cotitură care le-a marcat existența, potrivit History.com.

Considerate cele mai sângeroase din istorie, atacurile de la 11 septembrie, puse pe seama organizației al-Qaida, care a deturnat 4 avioane, 3 dintre ele lovind turnurile World Trade Center din New York şi clădirea Pentagonului de la Washington, iar cel de-al patrulea s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat la bord cu teroriștii, au lăsat în urmă 3000 de morți.

„După atacurile din 11 septembrie, combinația dintre frică și recunoașterea diferitelor eșecuri ale serviciilor de informații a dus la o serie de schimbări de politici, care au inclus restricții privind imigrația, crearea Departamentului pentru Securitate Internă și la extinderea listei „no fly”, susține David Sterman, analist politic la New America, care studiază terorismul și extremismul violent.

Și acesta a fost doar începutul. Site-ul History.com prezintă cele cinci moduri semnificative prin care America s-a schimbat după 9/11.

Ne puteți urmări și pe Google News

1. A început Războiul Împotriva Terorismului

Când președintele George W. Bush s-a adresat Congresului și națiunii pe 20 septembrie 2001, a susținut un nou tip de răspuns militar; nu o lovitură aeriană asupra unei singure facilități sau a unui buncăr, ci un război global împotriva terorii. Când trupele americane au invadat Afganistanul, la mai puțin de o lună după 9/11, lansau ceea ce a devenit cea mai lungă campanie militară susținută din istoria SUA.

2. Călătoria cu avionul n-a mai fost la fel

Faptul că 19 teroriști au putut urca înarmați la bordul avioanelor a fost cel mai revoltător. Era clar că 9/11 a fost atât un eșec al aparatului american de informații și al sistemelor de securitate ale aeroportului. Înainte de 11 septembrie, oamenii nu trebuiau să aibă un bilet pentru a sta în jurul aeroportului sau a aștepta la poartă. Nu erau verificate actele de identitate ale pasagerilor înainte de a urca în avion, iar din buzunare nu trebuiau să scoată decât mărunțișul.

Totul s-a schimbat odată cu crearea Administrației pentru Securitatea Transporturilor, (TSA) agenția federală creată în noiembrie 2001. TSA avea peste 50.000 de angajați. TSA a introdus noi protocoale extinse de securitate. Biletele și actele de identitate au devenit necesare pentru a trece prin zona de screening. Computerele și dispozitivele electronice pentru laptop trebuiau arătate, iar toți călătorii trebuiau descălțați. Echipamentele cu raze X convenționale, care detectau numai obiecte metalice, au fost în cele din urmă înlocuite cu scanere pentru tot corpul. TSA a întocmit o listă de supraveghere a terorismului, cu sute de mii de persoane „No Fly”.

3. A explodat violența anti-musulmani

La doar patru zile după atacurile din 11 septembrie, un om înarmat din Arizona l-a ucis pe Balbir Singh Sodhi, un proprietar de benzinărie de origine indiană. Chiar dacă politicienii și forțele de ordine au afirmat în repetate rânduri că Islamul e o religie pașnică. mulți oameni din America și nu numai au pus semnul egal între 11 septembrie și Islam. În 2000, au fost raportate doar 12 atacuri anti-musulmane, dar în 2001, acest număr a crescut la 93. Statisticile FBI au arătat că au existat 91 de atacuri agravante sau simple motivate de prejudecăți anti-musulmane între 2015 și în 2016.

4. Supravegherea cetățenilor s-a extins

Legea denumită Patriot Act a fost adoptată la doar șase săptămâni după 11 septembrie, parlamentarii vrând astfel să remedieze eșecurile serviciilor de informații. Controversata lege a autorizat schimbări radicale ale modului în care agențiile de informații, precum FBI, au efectuat supravegheri în masă. Iar prevederi legale menite să-i protejeze pe americani au fost eliminate în numele securității naționale. Congresul a oferit FBI și NSA noi abilități de a colecta și partaja date. Patriot Act a dat agențiilor de informații puterea de a căuta în biblioteca unei persoane și a accesa istoricul căutărilor pe internet, cu o supraveghere judiciară redusă. Agenții puteau percheziționa case fără a notifica proprietarul și puteau asculta în voie telefoanele.

O lege și mai controversată a fost adoptată în 200. FISA Amendments Act le-a dat celor de la NSA puterea deplină de a asculta apeluri telefonice americane, de a citi mesajele și e-mailuri-urile pe motivul monitorizării cetățenilor străini suspectați de terorism.

5. America a devenit mai sigură, dar mult schimbată

După 11 septembrie, americanii inspirați de ideologia jihadistă au ucis 107 persoane în atacuri teroriste interne (până în septembrie 2020). Măsurile de securitate puse în aplicare după 11 septembrie par să fi dejucat sau descurajat un alt complot ambițios de agenți străini pe pământ. american. Dar, în acest proces, spune profesorul Jenkins, țara s-a confruntat cu un „nesfârșit” Război împotriva Terorismului, care a modificat radical structura vieții americane.