Chef Cezar Munteanu, actualul Președinte ANBCT: „Dacă aș fi ministrul învățământului, aș reînființa școlile profesionale.”

Chef Cezar Munteanu, actualul Președinte ANBCT: „Dacă aș fi ministrul învățământului, aș reînființa școlile profesionale.”Chef Cezar Munteanu, Președinte ANBCT. sursa foto: arhivă personală.

Chef Cezar Munteanu va conduce echipa  Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (ANBCT) a României pe scena de la „Kitchen Battle”. Echipa este formată din profesioniști pasionați, membrii ANBCT, care reprezintă România pe scena internațională a gastronomiei. Membrii echipei sunt Alexandra Olteanu, Alexandru Vreme, Georgian Tufă, Mihai Dragomir, Mihai Necula și Emanuel Mocan, în calitate de căpitan al echipei.

Asociația Bucătarilor din România a fost fondată în anul 1971. Este cea mai veche asociație profesională din România, și este axată pe educația profesională, pe traininguri și mentorat, și de atragere a tinerilor spre meseria de bucătar, cofetar, patiser sau brutar. Membrii asociației participă la concursuri culinare internaționale promovând solidaritatea, unitatea și iubirea pentru ceea ce fac.  Chef Cezar Munteanu a preluat recent ștafeta, devenind Președintele Asociației Bucătarilor și Cofetarilor din Turism.

Comorile României

Chef Cezar Munteanu este și consultant. Lucrează în special în zona de industrie alimentară, în hotelărie, restaurante și de asemenea în zona de advertising, social media și responsabilitate socială. De asemenea, Chef Cezar Munteanu a practicat peste 15 ani diplomație gastronomică. El a fost bucătarul-șef al Ministerului de Externe în România, SUA, Italia și Austria, pregătind mesele pentru înalți oficiali, personalități naționale și internaționale.

Din 2020, Chef Cezar Munteanu este și Ambasador al României pe risipa alimentară. “Mi-am dat seama că aceasta este una dintre zonele în care România face prea puțin, în special la nivel de HoReCa”, a spus el. De altfel, restaurantul său, Chef Atelier, este "zero risipă alimentară". Chef Atelier este un restaurant boutique, cu un concept unic, pe care Chef Cezar l-a deschis în 2020 alături de soția lui.

Chief Atelier,afacerea fondată de Chef Cezar și soția lui. Sursa foto: chefcezar.com

Chief Atelier,afacerea fondată de Chef Cezar și soția lui. Sursa foto: chefcezar.com

 

Antreprenorul a înființat propria lui asociație, Chef Cezar Stil de Viață Sănătos, cu scopul de a încuraja oameni să adopte un stil de viață sănătos. În echipa asociației se află nutriționiști, psihologi, medici, politicieni și artiști. Sub această asociație, s-au derulat mai multe proiecte, printre care și unul dintre cele mai mari proiecte de alimentație sănătoasă pentru copii. Proiectul “Sănătatea începe din farfurie” a ajuns la 100 de mii de copii în 10 ani. “Aveam o caravană iar 3 luni pe an eram plecați în țară, încercând să ajungem la cât mai multe școli”, a povestit Chef Cezar.

Inspirația pentru promovarea unui stil de viață sănătos și a luptei împotriva risipei alimentare a venit în urma voluntariatului pe care Chef Cezar l-a realizat în Africa. “Acolo am văzut ce înseamnă sărăcia. În România nu avem sărăcie la nivelul acela. Dacă avem iarbă, avem pământ, avem apă,  ar trebui să știm să facem lucrurile altfel.”

Educația profesională trebuie readusă la viață

Chef Cezar este, de asemenea, un susținător al educației profesionale. El și-ar dori să vadă școlile profesionale readuse la viață, fiind la rândul său absolvent de școală profesională. “Am fost mentor timp de 5 ani în cel mai mare proiect de CSR (Corporate Social Responsibility) al unei companii din România, “Țara lui Andrei”. Acolo am înțeles ce nevoie mare este de mentori în zona de educație profesională”, a spus Chef Cezar.

Parcursul său profesional este unul impresionant, de altfel. El a lucrat în diplomație, a urmat cursuri la S.N.S.P.A, cursuri de administrație publică și de management hotelier. “Am încercat să merg mai departe, să trec de zona de a fi un simplu bucătar, știind cât de mult contează exemplul pentu ceilalți. În proiectele de educație, am încercat, prin exemplul personal, să arăt cum poate crește un absolvent de școală profesională.”

Antreprenorul a subliniat faptul că principala problemă din industria HoReCa în acest moment, își are geneza în desfințarea școlilor profesionale. “Dacă aș fi ministrul învățământul, aș reînființa școlile și colegiile profesionale. Este o nevoie clară de profesioniști.” Acestea sunt credințele și valorile lui Chef Cezar, și sunt motivul pentru care el a fost ales să conducă ANBCT. “Lupta împotriva risipei alimentare, educația profesională și alimentația sănătoasă sunt cei trei piloni pe care s-a bazat campania mea electorală în asociație. Așa am câștigat alegerile. N-am promis marea și sarea, n-am promis apartamente sau că o sa tai cuiva creditele din bancă. Sunt un om simplu și sincer, și cred că de asta este nevoie în momentul de față în România”, a susținut Chef Cezar.

Chef Cezar la “Kitchen Battle” 2024

Chef Cezar îl admiră pe Adrian Hădean pentru inițiativa sa de aduce“Kitchen Battle” în România. El ar vrea să vadă cât mai multe astfel de inițiative la noi în țară. “Am fost impresionat de faptul că, la ediția de anul trecut, au fost prezenți și cei de la “Cuisines sans frontieres” din Elveția și l-au susținut pe Adi. Știu că este destul de restrictiv acest concept și nu se duce oriunde. Însă uite că Adi și echipa Social Food au reușit să-l aducă la noi. Inițiativele de genul acesta mi se par foarte, foarte bune. Aș vrea să văd cât mai multe. Să văd cât mai mulți oameni că fac lucruri pentru binele comunității, fără să se gândească la ce le iese lor din acea acțiune”, a povestit Chef Cezar.

Emanuel Mocan va fi căpitanul echipei ANBCT care va participa la "Kitchen Battle" 2024, condusă de Chef Cezar Munteanu

Emanuel Mocan va fi căpitanul echipei ANBCT care va participa la "Kitchen Battle" 2024, condusă de Chef Cezar Munteanu. Sursa foto: arhivă personală.

“Kitchen Battle” este un eveniment cu scop caritabil, dedicat strângerii de fonduri pentru proiectul Social Food. Proiectul a luat naștere în 2014, alături de ONG-ul Black Sea FooDignity, fondat de Adrian Hădean. A doua ediție a evenimentului va avea loc între 22-24 noiembrie 2024 la Galeria Senat. “Conceptul evenimentului este împrumutat de la partenerii noștrii , asociația “Cuisines Sans Frontieres” din Elveția”, a spus Adrian Hădean.

Timp de 3 seri la rând, 6 echipe de bucătari se luptă pentru trofeu. Invitații plătesc un bilet pentru a participa la eveniment, iar banii strânși din vânzarea de bilete se duc către proiectul Social Food. În acest moment, “Kitchen Battle” este cel mai mare eveniment culinar caritabil din România. Mai presus de competiție, evenimentul acesta este, în esența sa, un simbol al solidarității, al comunității și al dragostei pentru mâncare, pentru oameni și pentru tot ce cuprinde tradiția românească.

 

ANBCT și implicarea socială

 

Imagini de la prima ediție a evenimentului cu scop caritabil "Kitchen Battle".

Imagine de la prima ediție a evenimentului cu scop caritabil "Kitchen Battle". sursa foto: socialfood.ro

 

Chef Cezar este bucuros că participă la “Kitchen Battle” alături de echipa de la ANBCT. El își dorește să demonstreze, astfel, faptul că ANBCT se îndreaptă din ce în ce mai mult spre zona de implicare socială. “Acești tineri sunt foarte cunoscuți în breaslă. Sunt foarte apreciați printre bucătari pentru că au câștigat concursuri de mare avengură în străinătate. Însă toată lumea crede că membrii din ANBCT se duc doar după medalii și după faimă. Am vrut să arătăm că ne îndreptăm și cu ANBCT spre implicare socială. Mai presus de toate suntem oameni și nu mașini care se uită după medalii.

 

Sfaturi pentru tinerii la început de drum

 

Atunci când am propus în asociație să mergem către implicare socială, răspunsul lor a fost pozitiv iar asta m-a bucurat enorm”, a spus Chef Cezar. De astfel, el este un om care se implică cu trup, suflet și minte în tot ceea ce face. Toți membrii echipei cu care va participa la “Kitchen Battle” vin din țară, niciunul nu este din București. Neștiind dacă aceștia urmau să primească cazare din partea evenimentului, Chef Cezar nu a stat pe gânduri înainte să le ofere posibilitate de a sta la el acasa pe parcursul șederii lor în București. “Nu este nicio problemă, facem teambuilding iar următoarea zi ne suflecăm mânecile și mergem la muncă.”

Bucătarul Chef își dedică mult timp proiectelor caritabile și de responsabilitate socială. El încurajează toți tinerii să se implice, pe cât posibil, în proiecte de voluntariat. “Eu observ în primul rând la mine, ce impact au aceste proiecte. M-au ajutat foarte mult să mă dezvolt ca om. M-au ajutat să fiu diferit și să-i înțeleg pe cei de lângă mine. Eu știu că este greu, că muncesc și ei iar timpul nu le ajunge, poate nici banii nu le ajung. Însă împlinirea sufleteasca ce vine în urma acestor acțiuni, face ca efortul să merite. Vă spun ca odată ce te implici într-o acțiune care este despre a ajuta, odată ce empatizezi și te dedici, îți vei da seama că problemele tale nu sunt atât de mari pe cât credeai, iar o bună parte din ele vor dispărea.”